Ongelooflijk maar waar: AZ blundert in Bosnië en verliest na 3-0-voorsprong tegen Zrinjski

Eimert Pruis • 22:40, 21-09-2023 / Laatste Update: 17:11, 11-12-2023

AZ heeft een ongelooflijke blunder begaan in Bosnië. De ploeg van trainer Pascal Jansen ging tegen Zrinjski Mostar met een 3-0-voorsprong rusten, maar aan het eind van de rit stond het volgende op het scorebord: 4-3.

Dat terwijl de Alkmaarders veel en veel beter waren. Niet alleen in de 1e helft, maar ook in die blunderende 2e helft. Achterin schutterde AZ echter en gaf zo hoop aan de Bosniërs die opeens vleugels kregen. AZ verloor en startte zo op een ongelooflijk slechte manier aan de groepsfase van de Conference League.

Alkmaarders domineren in Bosnië

AZ begon nog zo uitstekend in Mostar. Tegenstander Zrinjski had niets in te brengen tegen de halvefinalist van vorig jaar. De Alkmaarders domineerden en speelden volledig op de Bosnische helft. Jordy Clasie was al dicht bij de openingstreffer. De AZ-aanvoerder schoot hard vanuit de 2e lijn en zag zijn bal zo van richting veranderen dat de keeper moest strekken om de die over de lat te tikken.

AZ speelde in een prachtig decor.

Van Brederode zet AZ op voorsprong

Even later was het alsnog raak via Myron van Brederode. Mayckel Lahdo stormde op langs rechts en zette voor. Linksbuiten Van Brederode stond helemaal vrij en kon in 1 keer rustig in tikken. AZ op voorsprong, maar Zrinjski deed het weinig.

Bosniërs bakken er niks van

Zrinjski kon ook weinig met de bal. Die paar keer dat ze een snelle omschakeling hadden kunnen doen schoten ze liever de bal lukraak weg. Via een dode spelsituatie en 1 open kans kreeg de thuisploeg toch wel kansen. Bijna scoorde Mostar zelfs, maar goed die had niet geteld want buitenspel.

Mijnans voor 2-0

En dus was het wachten op de 2-0. Die viel in de 32e minuut. Vangelis Pavlidis kwam een keer uit op rechts en zette voor richting de 2e paal. Daar dook Dani de Wit op die goed binnenkopte. De Bosnische keeper kon de bal niet keren en Sven Mijnans was er als de kippen bij om raak te schieten.

Duel nog voor rust beslist?

Vlak voordat iedereen aan de thee ging in Mostar besliste AZ de wedstrijd. Na een goede combinatie kwam de bal in de 16 terecht bij De Wit. Die draaide snel en schoot raak: 3-0, klaar is Kees (AZ).

De Wit juicht, toen er nog niets aan de hand was.

Blunder AZ-keeper helpt Zrinjski

Toch gaf Zrinjski zich nog niet gewonnen. Ze kregen na de rust ook gelijk hulp van AZ-keeper Matthew Ryan. Invaller Zvonomir Kozulj zag dat de AZ-goalie totaal verkeerd stond opgesteld bij zijn vrije trap. Dus schoot hij snel raak in de korte hoek, waar de Australische doelman rekende op een voorzet.

Gaat het nog spannend worden?

Bizar maar waar, Zrinjski maakte de aansluitingstreffer. AZ was veel beter, schoot via Pavlidis nog op de paal, maar uit het niets stond het plots 2-3 door een merkwaardige draaibal. Josip Corluka kapte de bal af op rechts en draaide die met links hoog over Ryan heen in de kruising.

En daar is de 3-3

Het werd nog ongelooflijker, want de Bosniërs zetten de heroverde vertrouwen om in een goal uit een lopende aanval. Aldin Hravnovic stond aan het einde van een aanval en haalde hard en doeltreffend uit. En het stond daar dus echt op het scorebord in Mostar: 3-3.

Ongelooflijk, maar waar

De thuisploeg kreeg er Zrinjski, maar AZ dacht nog wel te winnen zo leek het. De in de 2e helft achteloos spelende Alkmaarders kregen dan ook de deksel op de neus. Want ja, ook die 4-3 viel. De AZ-verdediging liep te schutteren, maar de paal bracht nog redding. Kozulj stond echter paraat om van dichtbij binnen te schieten. Wat een valsere dan valse start voor AZ...