Westerveld begrijpt Krul: 'Klote, maar hij kan nu niet de vingers van Stekelenburg breken'
i

Getty Images

Westerveld begrijpt Krul: 'Klote, maar hij kan nu niet de vingers van Stekelenburg breken'

Eimert Pruis • 19:45, 13-06-2021 / Laatste Update: 15:41, 07-01-2024

De droom van Tim Krul, een basisplek op het EK, viel aan diggelen. Bondscoach Frank de Boer koos voor Maarten Stekelenburg onder de lat en nu moet Krul zich verbijten op de bank. Oud-keeper Sander Westerveld is de man bij uitstek die precies weet hoe Krul zich nu voelt. Ook hij was 2 eindtoernooien op rij (EK 2000 en 2004) de 2de doelman van Oranje. "Het is even klote, maar hij kan nu niet gaan muiten. Iets in het drankje van Stekelenburg doen of zijn vingers breken, dat kan niet. Denk aan het gezamenlijke doel: Europees kampioen worden."

Door: Eimert Pruis

Ja, Westerveld zegt het echt: Europees kampioen worden. Het lijkt een utopie, maar volgens de nu 46-jarige oud-doelman van onder meer Liverpool en Real Sociedad moet je voor minder niet eens mee gaan doen. "Er is altijd een kans, al is die nog zo klein, maar we blijven wel Nederland hè."

Grote mindfuck

En daarvoor is iedereen nodig in de selectie om de sfeer goed te houden. De 2de keeper heeft daarin volgens Westerveld een belangrijke functie. "Het is de meest moeilijke positie van de selectie. Er wordt ook van je verwacht dat je iedereen scherp houdt en de sfeer in de gaten houdt. Dan moet je óók nog aan jezelf denken. De kans dat je gaat spelen is bijna 0, maar toch moet je net doen alsof je gaat keepen. Het is 1 grote mindfuck."

Toch leek het er misschien voor de buitenwacht wel op dat Krul een kans had om 1ste keeper te worden. Zeker toen Jasper Cillessen besmet raakte met het coronavirus. De Boer koos echter voor Ajacied Stekelenburg, overigens geen familie van assistent-bondscoach Stekelenburg of NOS-verslaggever Stekelenburg. "Dat De Boer pas dit weekend zijn keuze bekend heeft gemaakt, was alleen voor de pers. Volgens mij heeft hij altijd al een voorkeur voor Stekelenburg gehad. Het kwam hem heel goed uit dat Cillessen corona kreeg."

Waar andere bondscoaches wachten tot de spelers beter worden, haalde De Boer direct Bizot bij de groep en maakte even later duidelijk dat Cillessen beter thuis kan blijven. "Het is raar hoe het allemaal gegaan is, maar ik begrijp wel waarom De Boer voor Stekelenburg kiest. Ik heb altijd gezegd dat hij in potentie de beste keeper is die we hebben. Alles wat hij moet doen, doet hij goed."

Onana is de schuldige

Waar Krul op het WK 2014 achter Cillessen op de bank moest gaan zitten, moet hij nu Stekelenburg voor zich dulden. Terwijl hij nog zo'n goed seizoen draaide en Stekelenburg na lange tijd pas weer een reeks wedstrijden keepte. Krul werd kampioen met Norwich City en verkozen tot beste doelman van het Championship. "Hij heeft er echt alles gedaan en kan zichzelf dus ook niets kwalijk nemen. De enige op wie hij boos kan zijn, is André Onana. Als Onana niet een verkeerd pilletje had genomen, was Krul nu de 1ste keeper op het EK."

Westerveld begrijpt de gevoelens van Krul goed en denkt dat hij verstandig genoeg is om nu het beste te doen voor het Nederlands elftal. Zelf was de Tukker 2e keeper op het EK in Nederland & België. Toch kwam hij in 3 wedstrijden in actie. "Ik zat er dicht tegenaan. Edwin van der Sar speelde toen bij Fulham en ik bij Liverpool. Ik had een goed seizoen gedraaid en voor mijn gevoel zou ik vroeg of laat 1ste keeper worden. Doordat Edwin tijdens het EK 2000 geblesseerd raakte, kon ik toch nog veel keepen", kijkt de 6-voudig international terug.

Ajax-jongens bepaalden alles

Van der Sar was een Ajax-jongen en daar win je niet zomaar van, weet ook Westerveld. "Dat had je toen ook. Dat is van alle tijden. Nu weet ik ook wel dat Van der Sar uiteindelijk de beste doelman van de wereld werd maar tegen een Ajacied moet je voor je gevoel toch wat extra's hebben. Jan van Beveren is daar vroeger nog slachtoffer van geworden. Iedereen vond dat hij de beste keeper was, maar de Ajax-jongens wilden hun Jan Jongbloed in het doel hebben."

Krul kan volgens Westerveld nu niet boos worden. "Accepteren, geduld hebben en scherp blijven. Hij gaat er echt nog wel in komen als er penalty's komen. Krul is nog altijd een betere penaltykiller dan Stekelenburg en je mag tegenwoordig zoveel wisselen." Dat was in de tijd van Westerveld anders, terwijl hij toch een begenadigd strafschopstopper was. In 2004 had hij een topseizoen gedraaid in Spanje en 5 van de 8 penalty's gestopt.

Impotent

"Dat klopt. Ik was er klaar voor tijdens dat toernooi, maar heb nooit iets van betekenis kunnen hebben. Edwin kwam naar mij toe met zoveel informatie en videobeelden, daar kon ik niets mee. Bij Sociedad had ik iemand die precies wist wat de penaltynemers gingen doen. Uiteindelijk kreeg ik bij de 3de groepswedstrijd een radio en telefoon in mijn handen gedrukt. Ik moest op de hoogte blijven van wat Duitsland aan het doen was. Nou dan weet je wel waar je staat. Ik voelde mij impotent en hopeloos."

Zoiets kan Krul natuurlijk ook gaan doen. De moed erin houden, bidonnetjes toewerpen. "Het is een hele ondankbare taak, maar wel een belangrijke. Je moet alles voor de 1ste keeper en voor de aanvallers doen. Als zij nog willen afwerken en Stekelenburg heeft geen zin meer, dan ben jij de sjaak."

Geduld en drink een biertje extra

Hij moet het nu accepteren, dat is de tip van Westerveld voor Krul. "Geduld jongen, jouw kans komt nog. Je kan er nu toch niets meer aan doen. Don't try to control the uncontrollable."

En als je het even niet meer ziet zitten, dan kan je altijd nog met wat andere jongens die niet aan spelen toe komen een biertje gaan drinken in de stad. "Ja dat kon toen nog in 2004. Wij als wisselspelers trokken wel wat langer door. Met een stuk of 4 jongens, die er toch nooit in kwamen, gingen we dan stiekem langer bier drinken. Dat kan nu natuurlijk niet, of je moet je in het hotel gaan verstoppen."