Dit is Julio Ribas, de Uruguayaanse trouwe bondscoach van Gibraltar
i

Getty Images

Dit is Julio Ribas, de Uruguayaanse trouwe bondscoach van Gibraltar

Trevor Wagener • 21:00, 27-03-2023 / Laatste Update: 07:38, 12-12-2023

Kennen we 'm nog? Julio (César) Ribas is, net als bij de vorige wedstrijden van het Nederlands elftal met Gibraltar, ook nú de bondscoach van het mini-land. De 66-jarige Uruguayaan staat sinds 2018 aan het figuurlijke roer en de samenwerking lijkt voor beide partijen een geschenk uit de hemel te zijn.

Onder Ribas won het kleine Gibraltar 6 keer. Ook werd er 6 keer gelijk gespeeld. Daarbij is het team naar verhouding, ondanks de recente 3-0-nederlaag tegen Griekenland in deze EK-kwalificatiereeks, in vorm.

In aanloop naar deze serie won de ploeg liefst 2 interlands op rij. Dat was tegen respectievelijk Andorra en Liechtenstein. Een prestatie als deze was hen sinds oktober 2018 niet meer gelukt.

Lees ook: Wie is Niels Hartman, de Nederlander die tegen Oranje kan debuteren bij Gibraltar?

Bondscoach Gibraltar

15-voudig international Ribas, die in het verleden onder meer de leiding had over topclub Peñarol, het Italiaanse Venezia, de nationale ploeg van Oman, uitleenclub Deportivo Maldonado, en de Gibraltarese grootmacht Lincoln Red Imps, werkte nooit ergens langer dan dat hij nu voor Gibraltar doet. Daarbij doet de voormalig middenvelder dat constant met een herkenbaar herhaalrecept.

De ploeg van Ribas speelt meestal óf in 4-3-3 met de punt naar achteren, óf in een 4-5-1-opstelling. Die laatste formatie koos de bondscoach meestal tegen de op papier véél sterkere landen. Rumba, Ribas!