Wie is Gil Vicente, tegenstander van AZ in de Conference League?
i

Getty

Wie is Gil Vicente, tegenstander van AZ in de Conference League?

Jeroen Rooseboom • 11:00, 18-08-2022 / Laatste Update: 14:21, 08-01-2024

Om de groepsfase van de Conference League te bereiken, zal AZ in de play-offs van dat toernooi moeten afrekenen met Gil Vicente. "Gil Vicente? Wie is Gil Vicente?", horen we je denken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de tegenstander van AZ.

Gil Vicente FC werd opgericht in 1924 en komt uit Barcelos, Portugal. Dat is een gemeente met iets meer dan 120.000 inwoners in het noorden van het land, op iets minder dan 1 uur rijden van Porto. De club speelt zijn thuiswedstrijden in het Estádio Cidade de Barcelos, waar plaats is voor 12.046 toeschouwers. Het werd geopend in 2004. De Gilistas eindigden vorig seizoen op de 5e plaats in de Primeira Liga, de hoogste voetbalcompetitie van Portugal.

De ploeg is 2 keer kampioen van de Segunda Liga geworden en heeft 1x de finale van de Portugese beker bereikt. Daarin verloor het in 2012 met 2-1 van SL Benfica. Nooit eerder speelde Gil Vicente in Europa. In de 3e voorronde van de Conference League rekende het over 2 wedstrijden met 5-1 af tegen het Letse Riga FC.

Lees ook: Krijgt AZ het moeilijk met Portugese tegenstander? ‘We moeten zorgen dat zij niet kunnen tijdrekken’

Wie is Gil Vicente?

Het verhaal achter de naam van de club is een bijzondere. Gil Vicente was namelijk een bekende Portugese toneelschrijver en dichter uit de 15e eeuw. Vicente wordt vaak "de Vader van het Portugese toneel" genoemd. Hij stond namelijk aan de basis van de ontwikkeling van het theater in het Zuid-Europese land.

Sterspeler kwijtgeraakt

De Braziliaan Samuel Lino was vorig jaar dé sterspeler bij de Portugese club. De linksbuiten kwam vorig seizoen in 38 officiële wedstrijden tot 14 goals en 5 assists. Dat leverde hem een transfer op naar Atlético Madrid, wat hem meteen verhuurde aan Valencia.

Geen goede generale

Bij Gil Vicente zullen ze niet met het allerbeste gevoel in het vliegtuig naar Nederland zijn gestapt. Het verloor uit bij Arouca met 1-0, terwijl die ploeg vorig jaar ternauwernood degradatie ontliep. De ploeg staat nu op de 10e plaats van de Portugese competitie met 3 punten uit 2 wedstrijden.

De wedstrijd in Alkmaar wordt op donderdag 18 augustus gespeeld. De wedstrijd begint om 21.00 uur en is hier te zien. Een week later is de return in Portugal, die ook om 21.00 uur begint.

Lees ook: 'Check hier de odds voor het Conference League-treffen van AZ met Gil Vicente'