Deze Roemeense scheids fluit de finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma
i

Getty Images

Deze Roemeense scheids fluit de finale van de Conference League tussen Feyenoord en AS Roma

Bart van der Wijst • 19:41, 11-05-2022 / Laatste Update: 00:37, 12-12-2023

Istvan Kovacs gaat de geschiedenisboeken in. Hij mag als eerste scheidsrechter ooit een finale van de Conference League fluiten. De 37-jarige Roemeen moet de finale tussen Feyenoord en AS Roma in goede banen leiden. Dat maakte de UEFA bekend.

Kovacs krijgt hulp van zijn landgenoten Vasile Florin Marinescu en Mihai-Ovidiu Artene. Sandro Schärer is de 4e man in Tirana. Het VAR-hokje bestaat uit allemaal Duitsers: Marco Fritz, Christian Dingert en Bastian Dankert.

Wie is de scheidsrechter bij Feyenoord - AS Roma?

Istvan Kovacs uit Roemenië. Hij fluit al sinds 2010 internationale wedstrijden bij de FIFA en UEFA. Kovacs zou je kunnen kennen als scheidsrechter van het indrukwekkende Champions League-duel tussen Manchester City en Real Madrid (4-3). Bij die wedstrijd gaf hij 2 gele kaarten en een penalty.

Kovacs was overigens ook al eens de arbiter bij een wedstrijd van AS Roma. Tegen Zorya Lugansk (4-0 winst) in de groepsfase gaf hij 2 gele kaarten, waaronder eentje aan Rick Karsdorp. Ook in deze wedstrijd legde Kovacs de bal op de stip, maar het buitenkansje werd gemist door Jordan Veretout.

Dat Kovacs niet vies is van een kaartje hier en daar bewijzen de onderstaande statistieken wel.

Statistieken Istvan Kovacs

Gefloten wedstrijden - 37

Gele kaarten - 186

Geel/rood - 5

Direct rood - 3

Penalty's - 19

Huldiging in De Kuip

Overigens mag Feyenoord bij eventuele winst van de allereerste Conference League het feestje niet vieren op de vertrouwde Coolsingel. Volgens burgemeester Aboutaleb zijn er te weinig beveiligers beschikbaar. In plaats daarvan wordt de huldiging verplaatst naar De Kuip.

"Aan ons dan nu om, als het zo ver komt, straks in en rond De Kuip een dusdanige huldiging te organiseren dat deze voor alle aanwezigen toch een unieke ervaring voor het leven wordt", zegt Dennis te Kloese, algemeen directeur van Feyenoord, daarover.