Wij gaan Europa in!? Spakenburg-fans hopen op NEC-scenario
i

ANP

Wij gaan Europa in!? Spakenburg-fans hopen op NEC-scenario

Eimert Pruis • 12:36, 28-02-2023 / Laatste Update: 06:16, 12-12-2023

Wiiiiiiijjjjjj gaaaaan Euuuuropa in! Wij gaan Europa in? De supporters van Spakenburg dromen al van Europees voetbal. Is dat mogelijk? De club uit het vissersdorp moet zich dan vastklampen aan NEC. Dat is de enige club die ooit in Europa speelde op basis van bekerprestaties terwijl die op een lager niveau acteerde.

NEC degradeerde in het seizoen 1982-1983 naar de Eerste Divisie. De Nijmegenaren verloren dat jaar de bekerfinale van Ajax en mochten daarom meedoen in Europa. NEC schakelde in de Europa Cup II direct Brann Bergen uit en toen rolde FC Barcelona uit de koker. NEC verloor de thuiswedstrijd met 3-2 en kon ook in Camp Nou niet zorgen voor een wereldstunt (2-0). Dat zou wat zijn: Spakenburg - FC Barcelona.

Spakenburg kan niet gebruik maken van sluiproute

Spakenburg speelt dinsdagavond bij FC Utrecht om een plek in de halve finales. Het bereiken van de finale is tegenwoordig niet meer een sluiproute naar Europees voetbal. Spakenburg moet ook echt die finale winnen. Dan maakt het niet uit dat de club in de Tweede Divisie (3e niveau) speelt. Spakenburg gaat dan Europa in.

Cupfighter Spakenburg

Overigens kwam het in de geschiedenis van de KNVB Beker nog nooit voor dat een amateurclub überhaupt de finale haalde. De halve finale was in het verleden het eindstation van een andere club uit Spakenburg: IJsselmeervogels (in 1975).

Go Ahead in Europa

Naast NEC is er nog een eerstedivisieclub die ooit in Europa speelde. Go Ahead Eagles degradeerde in 2015 uit de Eredivisie en mocht het seizoen erop op basis van het UEFA Fair Playklassement meedoen aan de Europa League.

Groot feest in Spakenburg na het behalen van de kwartfinales. Hoe groot zal het feest zijn bij het winnen van de beker?