Wow! Veel (zwaar)gewonden bij zeer hevige rellen rond Bulgarije-Hongarije
i

Getty Images

Wow! Veel (zwaar)gewonden bij zeer hevige rellen rond Bulgarije-Hongarije

Jeroen Rooseboom • 14:08, 17-11-2023 / Laatste Update: 11:11, 15-01-2024

Tientallen voetbalfans en politiemensen zijn donderdag gewond geraakt bij rellen rond de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Bulgarije en Hongarije in Sofia. Volgens de autoriteiten zijn er minstens 33 agenten onder de slachtoffers en 24 fans.

Een aantal agenten ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis en ook supporters zijn opgenomen met hoofdletsel, gebroken armen en benen. Er zijn meer dan 30 aanhoudingen verricht.

Geen publiek

De Europese voetbalbond UEFA had vooraf al verordonneerd dat er geen publiek was toegestaan bij de wedstrijd. Dat gebeurde op verzoek van de Bulgaarse voetbalbond, die al problemen voelde aankomen door een aangekondigd protest tegen de bond.

Ongeveer 4000 supporters verzamelden zich toch buiten het stadion en riepen om het aftreden van de voorzitter van de Bulgaarse bond. Daarna brak het geweld uit. Rookbommen, stoeptegels, stenen en bierflessen werden gegooid naar de uitgerukte politie, die 1500 man telde. Politiebaas Stefan Ivanov sprak van een "ongekende schending van de openbare orde met ernstige agressie en een groot risico."

Uitslag

In het stadion werd gewoon gevoetbald. Het duel eindigde in 2-2 en dat gelijkspel was voor Hongarije voldoende voor kwalificatie voor het EK van 2024 in Duitsland.