Xavi maakt vertrek bij Barcelona bekend na spectaculair verlies tegen Villarreal

22:15, 27-01-2024 / Laatste Update: 22:28, 27-01-2024

FC Barcelona heeft in een knotsgekke wedstrijd verloren van Villarreal. Het leek een kansloze avond te worden voor Frenkie de Jong en zijn collega's. Al snel stond Barça met 2-0 achter, maar binnen tien minuten knokte de ploeg zich terug tot 3-2. Na een gestoorde slotfase werd het uiteindelijk 3-5 voor Villarreal. Trainer Xavi maakte na afloop de datum waarop hij vertrekt bekend, maar haalt hij die dag wel?

Xavi stopt op 30 juni, zo gaf hij zelf aan. "Het is een besluit waar ik het met de president (Joan Laporta, red.) over heb gehad. Barça moet een nieuwe weg inslaan", is Xavi van mening. "De club heeft een nieuwe dynamiek nodig. We hebben een punt bereikt dat we niet terug kunnen. Het is tijd voor verandering."

Het nieuws van Xavi kwam dus na een bizarre voetbalavond. Barcelona kwam tegen Villarreal na 71 minuten spelen op een 3-2 voorsprong. Eric Bailly werkte de bal in zijn eigen goal. Zo'n tien minuten eerder maakte Ilkay Gündogan de aansluitingstreffer, Pedri maakte in de 68e minuut gelijk. Na de 3-2 van Barcelona leek alles de kant van de thuisploeg op te vallen, maar niets bleek minder waar.

Gonçalo Guedes maakte er in de 84e minuut 3-3 van. Villarreal stak met een paar passes het hele veld over en de Portugees knalde hard raak. Dat was het startsein van een knotsgekke slotfase.

Dikke blessuretijd

Bij 3-3 kreeg Barcelona een goedkope penalty, alleen die werd teruggedraaid. Toch kwam er alsnog een winnaar en dat werd Villarreal. Na geklungel in de Barcelona-verdediging kwam de bal voor de voeten van Alexander Sørloth. De oud-speler van FC Groningen werkte in twee instanties binnen en zo stond Villarreal weer op voorsprong.

José Luis Morales maakte er in de twaalfde minuut van de extra tijd ook nog eens 5-3 van. Een domper voor Xavi, die midweeks ook al uitgeschakeld werd in de Copa del Rey. Het gat met koploper Real Madrid in LaLiga is tien punten.

21:37 - 27-01-2024

Alexander Sørloth scoort na gekloot in verdediging Barcelona

Barcelona gaat toch nog verliezen tegen Villarreal en dat is hun eigen schuld. Bij 3-3 dik in blessuretijd probeerde de ploeg het voetballend op te lossen in eigen zestien, maar dat ging gruwelijk mis. Alexander Sørloth profiteerde en zette Villarreal op 4-3.

Vertrek Xavi

Net na de wedstrijd nam De Jong het nog op voor Xavi, niet wetende dat de coach een paar momenten later zijn vertrek aan zou kondigen. "Het is onze fout. De fout van de spelers. Als het niet gaat zoals het moet gaan, zijn de spelers verantwoordelijk. We hebben nog steeds het volste vertrouwen in Xavi en de technische staf, ze doen het goed", zei de Nederlander.