Zal de Emir onder de indruk zijn? Sportminister kijkt met OneLove-speldje naar Oranje-Qatar
i

ANP

Zal de Emir onder de indruk zijn? Sportminister kijkt met OneLove-speldje naar Oranje-Qatar

Eimert Pruis • 17:19, 29-11-2022

Sportminister Conny Helder zit met een OneLove-speldje op de tribune bij het WK-duel tussen het Nederlands elftal en Qatar. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne", zegt ze. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

OneLove is een initiatief van het ministerie van VWS en de KNVB. "Ik heb zojuist aan Infantino (FIFA) mijn teleurstelling overgebracht over het verbieden van de OneLove-band", aldus Helder. "Tegelijkertijd ben ik hier namens het kabinet juist zodat we het gesprek kunnen blijven voeren over de verschillende thema’s waar onze brede relatie uit bestaat, onder anderen over mensenrechten."

Praten met collega's

Helder arriveerde dinsdag in Qatar en sprak met Ali bin Samikh Al Marri en Mariam Al-Misnad, de ministers van arbeid en sociale zaken van Qatar. Ook zat ze om de tafel met directeur Max Tunón van de ILO, de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, die zich wereldwijd inzet voor sociale rechtvaardigheid. Helder ontmoette op de Nederlandse ambassade ook een groep arbeidsmigranten.

'Duurzame veranderingen'

"Deze constructieve gesprekken willen we ook in de toekomst blijven voeren", laat Helder weten. "Alleen zo kunnen we echt duurzame verandering bewerkstelligen. Daarom heb ik ervoor gekozen om niet de band, maar juist een subtieler speldje te dragen. Want ik wil alle belangen zo goed mogelijk dienen. Niet de vorm, maar de boodschap is van belang."

Geen boycot

De aanwezigheid van Helder in Qatar ligt gevoelig in de Tweede Kamer, die vorig jaar een breed gedragen oproep deed om het toernooi links te laten liggen omdat het slecht gesteld is met de mensenrechten van arbeidsmigranten en lhbti'ers in Qatar. Ondanks de weerstand heeft het kabinet toch besloten naar het WK te gaan, onder meer vanwege de diplomatieke relatie met Qatar, de energiepositie van de oliestaat en eerdere hulp met evacuaties uit Afghanistan.

Geen band

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten vorige week wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino in een WK-stadion. Maar het dragen van de band, een symbool voor inclusie, ligt tijdens het duel met Qatar extra gevoelig. Mogelijk bezoekt de emir van Qatar het laatste duel van zijn landenploeg op het WK. Hij is nog niet gesignaleerd op het ereterras.

KNVB kiest ook voor veilig speldje

De leiding van de KNVB besloot eerder al tijdens de wedstrijd geen OneLove-band, maar een OneLove-speldje te dragen.