Zijlijntechnologie in Eredivisie? Dit is de reden dat je daar lang op kan wachten
i

ProShots

Zijlijntechnologie in Eredivisie? Dit is de reden dat je daar lang op kan wachten

Marcel Roes • 17:48, 24-01-2022 / Laatste Update: 02:10, 12-12-2023

Iedereen (oké, vooral mensen die weinig op hebben met Ajax) schreeuwde moord en brand bij de winnende goal van Ajax zondagmiddag tegen PSV. Aan die goal ging een moment vooraf dat Ajax-verdediger Daley Blind de bal niet binnen leek te houden.

Daarna wemelde het op social media van filmpjes waarin met strandballen en afzetlint werd aangetoond dat je alleen exact kunt zien waar de bal zich bevindt, als je beelden krijgt vanuit een camera die haaks op de zijlijn is opgesteld.

Kortom, alleen via zijlijntechnologie zou die situatie juist te beoordelen zijn. Maar de KNVB en Eredivisie maken geen gebruik van zijlijntechnologie. En dat gaat voorlopig ook zo blijven.

KNVB

Waarom? De bond KNVB heeft dit te melden: "Dit is iets wat héél weinig voorkomt. De kosten daarvan wegen daarom niet op tegen de baten", aldus een woordvoerder.

Daarnaast heeft de KNVB niet de macht om te beslissen die technologie in te voeren. Eerst moet de FIFA het op het programma zetten.

Scheids Danny Makkelie

Scheids Danny Makkelie bevestigt dat het enorm zou helpen als een camera haaks op de zijlijn wordt opgesteld. "Dan had hij [de VAR] wellicht een andere beslissing kunnen nemen, of niet. Misschien had het beeld dan ook aangetoond dat de bal niet uit was en hadden we deze hele discussie niet gehad."