Ziyech keert na 468 dagen (!) terug bij Marokko, Richarlison helpt Brazilië langs Ghana

AFP

Trevor Wagener • 00:31, 24-09-2022 / Laatste Update: 06:20, 12-12-2023

Hakim Ziyech is terug bij de Atlas Leeuwen! De spelmaker heeft na 468 dagen zijn rentree gemaakt in de nationale ploeg van Marokko. De linksbenige magiër van Chelsea stond in het stadion van Espanyol in Barcelona aan de aftrap in de oefeninterland tegen Chili.

Ziyech speelde op 12 juni 2021 zijn 40ste interland voor Marokko, maar werd daarna niet meer opgeroepen nadat hij in de clinch was geraakt met bondscoach Vahid Halilhodzic. Onder zijn opvolger Walid Regragui werd Ziyech direct opgeroepen en hij stond in het Estadi Cornellà-El Prat dus ook direct in de basis.

Ziyech vormde in de 1e helft een voorhoede met Sofiane Boufal (SCO Angers) en Youssef En-Nesyri (Sevilla). Noussair Mazraoui en Sofyan Amrabat stonden ook aan de aftrap.

Zeges voor Brazilië en Canada

In het Stade Océane won Brazilië, een van de favorieten voor de wereldtitel eind dit jaar, vrijdagavond met 3-0 van Ghana. Marquinhos, de ervaren verdediger van Paris Saint-Germain, opende al na 9 minuten de score uit een hoekschop van Barcelona-aanvaller Raphinha. Via treffers van Richarlison in de 28ste en 39ste minuut, allebei op aangeven van Neymar, werd het nog voor rust 3-0 voor het team van bondscoach Tite.

Canada heeft in een oefeninterland vrij eenvoudig gewonnen van Qatar, eind november tegenstander van het Nederlands elftal in de groepsfase van het wereldkampioenschap voetbal. Het werd in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen 2-0, door doelpunten in de 1e helft van Cyle Larin en Jonathan David. Canada doet voor het eerst sinds 1986 weer mee aan het WK.

WK-tegenstander Oranje: Qatar

WK-organisator Qatar, dat zeer verdedigend speelde, kreeg weinig kansen. De beste mogelijkheid was voor Abdulaziz Hatem, die met een schot van afstand op de doelman stuitte. Oranje speelt in de groepsfase van het WK ook tegen Senegal (21 november) en Ecuador (25 november). De ploeg van bondscoach Louis van Gaal sluit de groepsfase op 29 november af tegen gastland Qatar.

Ecuador kwam in de Spaanse stad Murcia tegen Saudi-Arabië niet verder dan 0-0. Aanvaller Renato Ibarra, oud-speler van Vitesse, had een basisplaats bij Ecuador.

Araujo out bij Uruguay

Barcelona-trainer Xavi krijgt na Memphis Depay en Frenkie de Jong ook Ronald Araújo geblesseerd terug van de huidige interlandperiode. De verdediger uit Uruguay moest zich in de oefeninterland tegen Iran al na een paar minuten laten vervangen.

Araujo, een vaste waarde achterin bij Barcelona, lijkt een liesblessure te hebben. De Oranje-internationals Depay en De Jong liepen donderdag in de met 2-0 gewonnen Nations League-wedstrijd van Oranje tegen Polen beiden een bovenbeenblessure op.

Uruguay verloor in de Oostenrijkse stad Sankt Pölten met 1-0 van Iran, via een treffer van invaller Mehdi Taremi. Hij was na bijna 70 minuten in het veld gekomen voor Feyenoord-aanvaller Alireza Jahanbakhsh. Bij Iran stattte Carlos Queiroz aan zijn 2e termijn als bondscoach.