Zo verging het de Nederlandse Top 60-talenten van de afgelopen 5 jaar
i

ProShots

Zo verging het de Nederlandse Top 60-talenten van de afgelopen 5 jaar

Joris Kaper • 23:21, 11-10-2023 / Laatste Update: 12:29, 07-01-2024

The Engelse krant The Guardian publiceerde woensdag een lijst met de 60 grootste talenten van de wereld, waarin 2 Nederlanders staan: Tygo Land van PSV en Jorrel Hato van Ajax. De afgelopen jaren stonden er elk jaar wel Nederlanders in deze lijst. Maar hoe is het hen vergaan? Check het hieronder!

2018 - Myron Boadu en Daishawn Redan

Myron Boadu debuteerde in 2018 bij AZ en na 2 seizoenen met een paar grote blessures brak hij in 2019 definitief door. De aanvaller scoorde in 2 seizoenen 29 competitiegoals en dat leverde hem in 2021 een mooie transfer op naar AS Monaco in Frankrijk. Tussendoor debuteerde hij ook in Oranje en scoorde zelfs in zijn debuutwedstrijd.

Bij die debuutwedstrijd bleef het trouwens ook, en na een redelijk eerste seizoen bij Monaco kwam hij daarna weinig meer in actie. Dit seizoen staat de teller op 2 competitiewedstrijden en afgelopen zomer mocht hij vertrekken bij Monaco. Conclusie: Met Boadu kan het nog alle kanten op.

Dan Daishawn Redan. Bij zijn uitverkiezing speelde hij in de jeugd van Chelsea, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het nooit. Dat gebeurde wel bij Hertha BSC, al was dat maar een handvol wedstrijden. Vervolgens werd hij uitgeleend aan FC Groningen, PEC Zwolle en FC Utrecht.

Uiteindelijk nam Venezia hem over, maar daar speelde hij geen minuut. De club verhuurde hem afgelopen zomer aan Triestina, uitkomend op het 3e niveau in Italië. Conclusie: niks mis mee, maar een grote doorbraak is uitgebleven.

2019 - Ryan Gravenberch en Mohamed Ihattaren

Over Ryan Gravenberch hoeven we niet moeilijk te doen. De verdediger debuteerde in 2018-2019 in Ajax 1, en was tussen 2020 en 2022 basisspeler bij de Amsterdammers. Ook volgde een debuut in Oranje en een toptransfer naar Bayern München. Daar vertrok hij na 1 seizoen, maar Liverpool wilde hem graag inlijven. Conclusie: Granveberch heeft zijn uitverkiezing meer dan waar gemaakt.

Dan Mohamed Ihattaren. Over hem kan je inmiddels een dik boek schrijven, en dat is niet positief bedoeld. Ihattaren begon bij PSV stormachtig maar zijn mentaliteit liet te wensen over. Hij verkastte naar Juventus, die verhuurde hem aan Sampdoria, maar ook daar maakte hij er een potje van.

Na 0 minuten speeltijd in Italië probeerde hij het nog eens bij Ajax, maar na een kort invalbeurtje en een hele hoop gedoe met influencers, uitgebrande auto's en meer persoonlijke problemen vertrok hij ook daar weer. Sindsdien is het stil rondom hem en zit hij zonder club. Conclusie: keihard gefaald, terwijl dat niet had gehoeven.

2020 - Xavi Simons en Naci Ünüvar

Om met die eerste te beginnnen: Simons speelde in 202 in de jeugd van PSG, maar brak daar niet echt door. Vorig seizoen tekende Xavi Simons daarom bij PSV en dat bleek een meesterzet. Simons was zo'n beetje elke wedstrijd de uitblinker en debuteerde in Oranje. Na 1 goed seizoen vertrok hij echter onverwacht naar RB Leipzig en ook daar behoort hij wekelijks tot de uitblinkers. Conclusie: dik geslaagd tot dusver!

Naci Ünüvar deed het in 2020 lekker bij Ajax, maar een doorbraak bij de club bleef uit. Hij verkastte op huurbasis naar Trabzonspor en dit seizoen is hij hij huurling in dienst van FC Twente. Niks mis mee, maar een écht grote doorbraak is het natuurlijk niet.

2021 - Livano Comenencia en Ernest Poku

Livano Comenencia speelde in 2021 bij Jong PSV toen hij op de lijst van 60 grootste talenten ter wereld verscheen. Comenencia wilde daarna hogerop bij PSV, maar tot een debuut in de hoofdmacht kwam het niet. Onverwacht maakte hij begin dit seizoen de opmerkelijk overstap naar topclub Juventus. Een mooie stap, maar het kan natuurlijk nog alle kanten op nu.

Ook met Ernest Poku kan het nog alle kanten op. Hij speelde in 2021 bij Jong AZ en inmiddels zit hij bij de selectie van het eerste. Daar mag hij zich komende tijd bewijzen!

2022 - Mike Kleijn, Gabriel Misehouy, Julian Rijkhoff

Ook met dit jonge drietal kan het nog alle kanten op. Kleijn speelt in de jeugd van Feyenoord, Misehouy bij Jong Ajax en Rijkhoff in de jeugd van Borussia Dortmund. We zullen hopelijk snel meer van hen horen!