Zo werd Amsterdammer Marc Klok captain van het Indonesische elftal
i

marcklok

Zo werd Amsterdammer Marc Klok captain van het Indonesische elftal

Marcel Roes • 17:01, 14-06-2022 / Laatste Update: 23:27, 11-12-2023

Marc Klok (29) werd geboren in Amsterdam en heeft geen Indonesisch bloed. Toch was hij op 1 juni 2022 de aanvoerder van Indonesië bij een vriendschappelijke wedstrijd tegen Bangladesh. Hoe is dat zo gekomen?!

Klok is een echte voetbalavonturier. Hij speelde ooit voor Jong Utrecht en begon daarna met zwerven over de wereld. Hij woonde en speelde in onder meer Schotland, Bulgarije en Engeland. In Indonesië viel alles op zijn plek voor de middenvelder.

Messen

In 2017 kwam hij terecht bij PSM Makassar. Het ging er iets anders aan toe dan hij gewend was: "Ik was in een hotel zonder internet, door het raam zag ik mensen met enorme kapmessen over straat lopen. Waar was ik beland?", zegt hij tegen Het Parool.

"We speelden een wedstrijd op een veld met overal stenen en het gras tot op de kuiten. Ik durfde geen sliding te maken en overleefde uiteindelijk de wedstrijd."

Captain

Daarna ging hij naar topclub PERSIB Bandung en kwam het verzoek of hij zich wilde laten naturaliseren. Klok ging daar gretig op in. "Wie had dat ooit gedacht? Marc Klok als aanvoerder van Indonesië? Ik in ieder geval niet". Maar het bevalt: "Jullie zien me niet snel terug."