Zware straf voor Everton: 10 punten in mindering, club gaat in beroep

Joris Kaper • 14:49, 17-11-2023 / Laatste Update: 16:46, 07-01-2024

Everton zit flink in de problemen! De Premier League-club krijgt namelijk 10 punten in mindering vanwege het overtreden van het Financial Fairplay-reglement.

En dat is een zware sanctie voor de club uit Liverpool. De straf krijgt de club wegens overtreding van de regels voor 'winstgevendheid en duurzaamheid van de Premier League' voor de periode van de seizoenen tussen 2018 en 2022.

Teveel verlies

Een onafhankelijke commissie diende bij de Premier League een klacht in tegen Everton, waar huidig PSV-directeur Marcel Brands tot december 2021 nog directeur was. De club gaf toe dat de regels zijn overtreden, maar de omvang stond nog wel ter discussie. De commissie stelde vast dat Everton een verlies leed van bijna 142 miljoen euro. En dat is ruim 20 miljoen meer dan is toegestaan volgens de regels van de Premier League.

Grote schok

Everton heeft geschokt gereageerd op het bericht. "We zijn geschokt en teleurgesteld door het besluit van de Premier League", zo is te lezen in een verklaring. Everton gaat dan ook in hoger beroep. "Dit is volstrekt onrechtvaardig. Everton is open geweest in de informatie die het aan de Premier League geeft en heeft altijd de integriteit van het proces gerespecteerd. De club spreekt tegen dat er niet met goeder trouw is gehandeld en begrijpt die beschuldiging van de Premier League dan ook absoluut niet."

Stand

Everton staat momenteel 14e in de Premier League met 14 punten uit 12 duels. Dat betekent dus dat de club er nog slechts 4 overhoudt als dit zo blijft. Daarmee komt de ploeg voorlaatste te staan op doelsaldo. Ook Burnley heeft tot nu toe namelijk slechts 4 punten behaald. Vorig seizoen wist de club pas op de laatste speeldag degradatie te ontlopen, en in 2022 gebeurde dat pas op de voorlaatste speeldag.