Zweedse voetbal geshockeerd na dodelijke schietpartij: ‘In wat voor wereld leven wij?’
i

ANP

Zweedse voetbal geshockeerd na dodelijke schietpartij: ‘In wat voor wereld leven wij?’

Matthijs Nijhuis • 10:09, 17-10-2023 / Laatste Update: 05:21, 08-01-2024

Janne Andersson, de bondscoach van het Zweedse nationale elftal, was in shock nadat de uitwedstrijd tegen België maandag in de rust werd gestaakt. Eerder die dag vond er een schietpartij plaats in Brussel, waarbij 2 Zweden om het leven zijn gekomen. De vermoedelijke dader is nog op de vlucht, meldt het AD.

"We zijn verdrietig en hebben de tranen in de ogen", zei de bondscoach in een persconferentie na de gestaakte wedstrijd. "Bij de rust hoorden we dit ongelooflijke nieuws. Niemand wilde meer doorspelen. In wat voor wereld leven wij? In Zweden zijn er recent ook al veel slachtoffers geweest van wapengeweld."

Staken was enige optie

Volgens Victor Lindelöf, de Zweedse aanvoerder, was de beslissing om te staken unaniem. "Ook de Belgen vonden dat het de enige optie was om te stoppen. Het belangrijkste is dat de supporters veilig zijn." Volgens de verdediger van Manchester United was de uitkomst van de wedstrijd al niet meer zo belangrijk: "België is al gekwalificeerd en wij kunnen ons niet meer rechtstreeks kwalificeren. Dus ik zie geen redenen om nog te spelen."

Dader

De slachtoffers, die allebei shirts van het Zweedse voetbalelftal droegen, werden beschoten in hun taxi in Brussel. De vermoedelijke dader, de 45-jarige Abdesalem L., is hun gevolgd naar een gebouw aan de Ieperlaan en heeft daarna het vuur geopend. Hij zou illegaal in België verblijven en in zijn vaderland Tunesië al vervolgd worden voor terrorisme.

Beelden van de schutter: