Zweedse voetbalelftal neemt maatregelen na aanslag: burgerkleding en geen logo's
i

Pro Shots

Zweedse voetbalelftal neemt maatregelen na aanslag: burgerkleding en geen logo's

Yvo van Dorst • 22:59, 14-11-2023 / Laatste Update: 19:37, 05-01-2024

Precies een maand na de terreurdaad in Brussel staat er weer een interland gepland voor de Zweedse nationale ploeg. In Bakoe speelt het team tegen Azerbeidzjan en er reizen toch 50 fans mee naar de interland. De Zweedse bond heeft voor die supporters en voor de eigen selectie wel maatregelen getroffen.

Terrorist Abdessalem Lassoued schoot een maand geleden twee onschuldige Zweedse voetbalsupporters dood, voor het duel met België. De wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion werd op 16 oktober bij een gelijke stand gestaakt, toen de spelers niet meer verder konden nadat ze hadden gehoord van de terreurdaad.

Herdenking

Donderdag moest de Zweedse ploeg weer aan voetbal denken, nadat ze met spoed uit België werden gehaald na het incident. Toch werd er van tevoren een herdenkingsmoment ingelast. De Zweden spelen zelf nergens meer voor in de EK-kwalificatieduels met Azerbeidzjan en Estland, omdat ze al uitgeschakeld zijn.

Veiligheidsmaatregelen

De Zweden hebben wel wat maatregelen moeten treffen. Zo is het logo van de spelersbus gehaald. De wandeling in de ochtend voor de wedstrijd gaat niet door. En de spelers en stafleden zullen zich in burgerkleding verplaatsen. Niet in het traditionele geel en blauw dus, en dat raden ze ook de meegereisde supporters af. Geen sjaals, shirts of vlaggen is het advies van de bond.