Een helftje Welpinnen, een helftje Leeuwinnen: Oranje speelt knap gelijk tegen topland Zweden in 1e EK-duel

Eimert Pruis • 00:57, 10-07-2022 / Laatste Update: 19:58, 07-01-2024

De Oranje Leeuwinnen zijn het EK in Engeland begonnen met een 1-1-gelijkspel tegen topland Zweden. De regerend Europees kampioen was een helft lang dramatisch, maar dronk heerlijke Engelse thee bij de 0-1-ruststand. In de 2e helft zette Nederland orde op zaken via een heerlijke knal van Jill Roord.

En zo begon Oranje redelijk aan het EK. In Sheffield was het een gespannen bedoening bij de Nederlandse voetbalsters. Een vervelende 5-1-nederlaag tegen Engeland in de voorbereiding was daar mede schuldig aan. Dit Nederlands elftal is niet meer het elftal dat in 2017 in eigen lang de Europese titel veroverde.

Ander Oranje blij met remise tegen Zweden

Dat terwijl de ploeg zelf redelijk intact is gebleven. Sterke krachten als Sari van Veenendaal, Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Lieke Martens en Vivianne Miedema waren allemaal de sterspeelsters van 2017. Maar nu loopt het allemaal niet meer zoals vanouds. De voorspellingen waren somber. Een halve finale-plek zou al geweldig zijn, riep iedereen vooraf. Maar de 2e helft zaterdagavond gaf hoop. En gelijkspelen tegen het sterke Zweden, de nummer 3 van het WK en de verliezend finalist van de Olympische Spelen, mag best knap worden genoemd.

Aparte aftrap Zweden

Beide ploegen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd. Zweden had bij de aftrap nog een soort variant bedacht waarin ze allemaal de linkerkant van Oranje opzochten. De Nederlandse voetbalsters stelden zich daar tegen op en maakte zo die aanval vanaf de aftrap koud.

Knullige botsing verdedigende Leeuwinnen

Veel gebeurde er niet in de openingsfase, wel kenden de verdedigende Leeuwinnen een knullig momentje achterin. Bij een hoge bal kwamen keepster Sari van Veenendaal en de verdedigsters Stefanie van der Gragt en Lynn Wilms met elkaar in botsing. De wedstrijd lag ongeveer 7 minuten stil, maar uiteindelijk kon iedereen verder.

3 Leeuwinnen botsen op elkaar

Aanvoerster Van Veenendaal in tranen

Van Veenendaal ging even later alsnog naar de kant. De aanvoerster had last van de hamstring (waarschijnlijk niets met de eerdere botsing te maken) en zocht huilend de kleedkamer op. De 22-jarige Daphne van Domselaar (FC Twente) was haar vervanger. Het betekende haar 2e interland.

Martens sticht eerste 'gevaar'

Nadat Zweden via Kosovare Assllani (van dichtbij in het zijnet) en Fridolina Rolfö (hoog afstandsschot) gevaarlijk waren, noteerden we in de 28e minuut eindelijk de 1e doelpoging van de Leeuwinnen. Lieke Martens probeerde het met een verre boogbal, over.

Roord schiet laag in de handen

Oranje kwam ietsje beter in de wedstrijd. Een paar minuten later probeerde ook Roord het van afstand. Een laag schot belandde in de keepershandschoenen van de Zweedse 39-jarige goalie Hedvig Lindahl.

Toch die dekselse Zweden

Waar we net hoopten dat de Leeuwinnen eindelijk in de wedstrijd zouden komen, was het Zweden dat op voorsprong kwam. Een goede aanval, waarbij Aniek Nouwen een panna te verduren krijgt, komt voor de voeten van Jonna Andersson. De linkervleugelspeler kon vrij intikken.

De Zweedse vrouwen juichen

Martens met een grote kans

Direct na de hervatting via de aftrap kreeg Lieke Martens een dot van een kans. Ze kon aan haar linkerkant vrij uithalen op Lindahl, maar kon te weinig sturing aan de bal geven.

Weer een blessure bij Oranje

Het ging van kwaad tot erger bij Oranje, want ook Aniek Nouwen ging vlak voor rust in tranen het veld af. De centrale verdedigster kreeg een Zweedse op haar been en kon niet meer verder. Het laatste moment was voor Spitse. De ervaren middenveldster probeerde het ook van afstand, en ook over.

Wat kan Van Gaal in Sheffield?

Tijd om te herstellen in de rust en wie weet kwam Louis van Gaal nog even langs om de boel recht te zetten. De mannenbondscoach was aandachtig toeschouwer op Bramall Lane (Sheffield).

Kan LvG het tij keren?

Spitse-corners

Oranje begon na de Engelse thee meteen met aanvallen. Het leverde 2 corners op, die specialist Spitse ging nemen. De koppende Leeuwinnen stonden klaar, maar konden niets klaarspelen.

Miedema met geweldig overstapje

De beloning voor het gretige begin van de 2e helft volgde snel. Vivianne Miedema lanceerde zichzelf met een heerlijk overstapje. Via-via kwam de bal plots voor de voeten van Roord, die verwoestend uithaalde: 1-1!

Roord 'roars' als een echte Leeuwin

Zweden dringt aan, zonder schot op doel

Zweden ging weer op zoek naar de voorsprong. De Zweedse vrouwen leken toch een slagje sterker dan de Hollandse dames en kwamen dichter en dichterbij. Het doelpunt bleef uit en Oranje hoopte op de counter met het snelle aanvalstrio Roord, Martens en Miedema. Roord was daarna ook dicht bij de 2-1, maar ze kon net niet goed genoeg bij de bal.

Van de Donk eraf

In de 78e minuut moest Oranje toch weer een gedwongen wissel slikken. Daniëlle van de Donk, de middenveldster van Olympique Lyon die pas net terug is van een ernstige blessure, moest gewisseld worden. Ze kreeg last, speelde nog even door, maar ging er toen toch uit (uit voorzorg). Hopelijk valt de kwetsuur mee voor de nummer 10 van Oranje.

Aanvalluh!?

Daarna kwam met nog 10 minuten te spelen de vraag op bij beide ploegen: 'Moeten we volle bak voor de winst gaan?'. De andere wedstrijd in de poule, die tussen Portugal en Zwitserland, eindigde ook gelijk (2-2).

Blackstenius zweept Zweden op

Zweden was de ploeg die met al zijn kwaliteiten voor de 3 punten ging. Met invaller en sterspeelster Stina Blackstenius (terug van blessure) gingen de donkerblauwen volle bak voor het doelpunt. Ze kwamen heel dicht bij het Oranje-doel.

Van Domselaar de heldin van Oranje

Daar stond alleen Van Domselaar. De jonge onervaren goalie van Oranje keepte de wedstrijd van haar leven. Overal zat zij met haar handen achter en ze toonde zo dat het mogelijke gemis van Van Veenendaal de komende wedstrijden geen aderlating hoeft te betekenen.

Mogelijk toch een geweldig Oranje EK?

En zo speelde Oranje knap gelijk tegen Zweden en mag het tegen Portugal (woensdag) en Zwitserland ( volgende week zondag) laten zien of er nog meer in zit dit EK. Wie weet, wordt het dan toch nog wat met de Leeuwinnen.

Van Domselaar zit weer eens bij de bal. De invalster groeide uit tot de vrouw van de wedstrijd!

Zo stroef als de eerste helft ging, zo soepel liep de tweede. Oranje zal als morele winnaar van het veld stappen🔶 → https://t.co/COtkHpBGVC pic.twitter.com/7h4kY7CFkO