GOD SAVE SARINA! Engeland verslaat Duitsland na verlenging en is Europees kampioen

31 juli 2022

Getty
EK Vrouwenvoetbal Wembley Duitsland Engeland Kampioen Wint Sarina Wiegman Toone Chloe Kelly1

IT CAME HOME, SARINA WIEGMAN IS EUROPEES KAMPIOEN GEWORDEN MET DE LIONESSES! In een zinderende finale werd na de verlossende treffer van Chloe Kelly in de verlenging gewonnen van Duitsland: 2-1!


Lees ook: 'Record! Ruim 87.000 fans zien EK-finale op Wembley tussen Engeland en Duitsland'

Voor succescoach Wiegman betekende de titel de 2e Europese titel op rij. Eerder won zij die titel al met Nederland in 2017. Tegen Duitsland stuurde zij haar sterkste ploeg het veld in, maar hield toch nog wat geheime wapens achter de hand.

De ploeg van bondscoach Martina Voss-Tecklenburg daarentegen had vóór aanvang van het duel al een aderlating om te verwerken. EK-topscorer Alexandra Popp viel in de warming-up uit. De aanvalster, dit EK - samen met de Engelse Beth Mead - goed voor liefst 6 goals, kon niet starten vanwege een plotse spierblessure. Lea Schüller verving haar.

Ban gebroken
Zowel Duitsland als Engeland zochten in het 1e bedrijf veelvuldig de aanval. De Duitsers waren enkele keren gevaarlijk, maar konden doelvrouw Mary Earps niet in verwarring brengen. De Engeland-verdedigster was 2 keer dichtbij een treffer toen zij opdook in het Duitse 5-metergebied.

De duizenden aanwezigen op Wembley - een record op een EK bij zowel de vrouwen als mannen - moesten tot in de 2e helft wachten op de treffers. Na ruim een uur viel de 1e: uit een prachtpass van Keira Walsh maakte invalster Ella Toone van Manchester United met een subtiele boogbal de 1-0. Wembley schoot zowat uit haar voegen, maar lang duurde de Engelse vreugde niet.

Met nog 10 minuten reguliere speeltijd op de klok maakte EK-topper Lina Magull op aangeven van Tabea Waßmuth plots de 1-1. Verdedigster Millie Bright kwam daarbij te laat en Earps was kansloos.

Verlenging
En dus moest er verlengd worden. Doelpuntenmaker Magull werd in de Duitse kleedkamer gehouden om met Linda Dallmann een frisse middenvelder in het veld te hebben. Dit bleek te helpen, want de Duitse aanvallen volgden elkaar op. Tot een echte kans kwam het niet in de 1e fase van de verlenging. Op het hardst van de snede vochten de dames ieder duel uit.

In de 111e minuut ontplofte de 'vulkaan Wembley' dan toch: Manchester City-spits Chloe Kelly was er in het 5-metergebied als de kippen bij om de bal vanuit de kluts tegen de touwen te werken. Terwijl iedereen in het stadion - op de Duitse speelsters en fans na - in complete extase verkeerden, trok Kelly van vreugde haar shirt uit.

IT CAME HOME!
Duitsland vocht voor wat het waard was in de resterende minuten, maar speelde niets meer klaar. Feest in Engeland, God save Sarina! Het is voor het eerst dat de Engelse vrouwenploeg Europees kampioen is én het grootste voetbalsucces voor Engeland sinds de gewonnen WK-finale (4-2) van 1966 - ook op Wembley - tegen... Duitsland.
wiegman ek finale eng dui kelly
EK Vrouwenvoetbal Wembley Duitsland Engeland Kampioen Wint Sarina Wiegman Toone Chloe Kelly
foto2