Sarina Wiegmans Engeland ondanks bibberend begin eenvoudig naar EK-finale

Bart van der Wijst • 00:49, 27-07-2022 / Laatste Update: 09:25, 12-12-2023

Sarina Wiegman weet wel hoe ze de finale van een eindtoernooi moet bereiken. Dat deed de Nederlandse in 2017 (EK) en 2019 (WK) met de Oranje Leeuwinnen, in en hier en nu met Engeland. Dinsdagavond boekte Wiegman met haar ploeg een ticket voor Wembley, de Lionesses gaan na een eenvoudige 4-0-zege naar de finale.

Al leek het er in de beginfase totaal niet op dat het een makkelijke avond zou worden voor Engeland, dat even vergeten was dat er om 21.00 uur al werd afgetrapt. De Zweedse Sofia Jakobsson kreeg namelijk al na 20 tellen een enorme kans, alleen Mary Earps redde niet voor het laatst deze avond. Engeland was dus gewaarschuwd.

Billen knijpen

Het had als het een beetje tegenzat voor Engeland na 10 minuten ook gewoon 0-3 kunnen staan. Ook Stina Blackstenius kreeg namelijk enorme kansen. Eentje daarvan belandde op de lat. Bij een corner zag Earps er niet zo goed uit en van dichtbij kopte Blackstenius op de lat. Het was sowieso alarmfase 1 voor Engeland bij corners en vrije trappen, maar gelukkig voor hen viel de bal er niet in.

Rollen omgedraaid

Engeland speelde eigenlijk helemaal niet zo goed totdat de 1-0 ineens uit de lucht viel. Wie anders dan doelpuntenkanon Beth Mead scoorde met een lekkere volley de openingstreffer. Dat deed de ploeg zichtbaar goed, want daarna ging Engeland veel vrijer spelen.

Voor rust leverde dat echter geen treffer op, maar na de Britse thee was het eigenlijk vrijwel direct raak. Lucy Bronze stond vogeltjevrij bij een corner kopte knap raak. Zelfs bij Sky Sports schrok de analiste van dienst een beetje van de goal. Overigens moest VAR Pol van Boekel de treffer nog goedkeuren, alleen de treffer bleef gewoon staan.

Wereldgoals

Alessia Russo kon kort na haar invalbeurt het duel beslissen, maar ook zij raakte van dichtbij de lat. Dus was er nog een sprankje hoop voor Zweden, dat via aanvallende wissels wel wat dichterbij het Engelse doel kwam. Maar Earps stond voor haar ploeg en heel het land steeds op de goede plek.

Russo besliste een kleine 20 minuten voor tijd alsnog de halve finale. En hoe. De invalster schoot in eerste instantie op de Zweedse keeper, maar bedacht zich in de rebound niet. Met een hakje door de benen van Hedvig Lindahl scoorde Russo. Abnormaal. En daar bleef het niet bij, want Fran Kirby lepelde ook nog de 4-0 binnen. Wat een feest! Het 'Football's Coming Home' rolde van de tribunes.

Terecht, want onder Wiegman swingt dit Engeland. De Engelsen mogen zich zondag melden op een uitverkocht Wembley, waar in de finale gespeeld wordt tegen Duitsland of Frankrijk. Wint Wiegman haar 2e Europese titel op rij?