Louis van Gaal blijft volharden in 5-3-2 en zal ontevreden zijn met kwartfinales: ‘Niet juiste manier’

28 november 2022

Getty Images
bondscoach-louis-van-gaal-oranje-nederlands-elftal-weer-5-3-2-tegen-qatar-groepsfase-wk-voetbal-ontevreden-met-kwartfinales-niet-juiste-manier

Het Nederlands elftal speelt dinsdag in de laatste groepswedstrijd op het WK tegen gastland Qatar opnieuw in een 5-3-2-opstelling. Bondscoach Louis van Gaal is na het zwakke optreden tegen Ecuador (1-1) niet van plan over te schakelen naar een ander systeem.


"Qatar speelt ook in een 5-3-2-systeem. Dus je krijgt dan meer een schaakwedstrijd", aldus Van Gaal bij de persconferentie. "Dat is niet altijd leuk om naar te kijken, maar het is wel een manier om verder te komen."

Meer gevaar van wingbacks?
Oranje creëerde op het doelpunt van Cody Gakpo na geen enkele echte doelkans tegen Ecuador. Vanaf de zijkanten, via vleugelverdedigers Denzel Dumfries en Daley Blind, kwamen geen voorzetten. "Daar gaan we verbeteringen in maken", zei Van Gaal. Het Nederlands elftal heeft na 2 duels 4 punten en is bij een gelijkspel of overwinning op Qatar zeker van een plaats in de 8e finales.

Vertrouwen blijft
"Alle ploegen zijn goed georganiseerd, fysiek goed in orde, dan kunnen ze het volhouden", gaf Frenkie de Jong aan. "Als je zelf niet top bent, kan elke wedstrijd lastig worden op het WK."

"We moeten iedere wedstrijd die felheid op kunnen brengen", zei Van Gaal. "Ik weet dat ze dat kunnen. Ik ben daar niet somber over, want dat is juist het kenmerk van deze groep. In mijn ogen was dat tegen Ecuador een uitzondering."

Wereldkampioen?
Vooraf werd als doel gesteld door Van Gaal: wereldkampioen worden met Oranje. "Als je dat niet benoemt, bijvoorbeeld 'kwartfinales is genoeg', denk ik niet dat dat de juiste manier is. Ik heb de argumenten gegeven dat we wereldkampioen kunnen worden. Ik zeg niet dat we het worden, maar dat we het kunnen. Daar zijn de spelers ook van overtuigd. In balbezit moet het beter, betere keuzes maken."

Check hier beelden van de persconferentie: