Totaalcountervoetbal en sublieme Dumfries brengen Oranje naar kwartfinales na zege op VS

Bart van der Wijst • 18:53, 03-12-2022 / Laatste Update: 23:33, 11-12-2023

Het Nederlands elftal heeft de kwartfinales op het WK bereikt! Dat gebeurde niet volgens de traditionele Hollandse school, maar via een perfect uitgevoerd plan van Louis van Gaal. De Verenigde Staten werden via totaalcountervoetbal en een geweldige Denzel Dumfries aan de kant geschoven: 3-1.

Het kwartje had in de beginfase ook zomaar de andere kant op kunnen vallen. Oranje begon angstig en al snel kreeg Christian Pulisic een kans omdat Daley Blind stond te slapen. De Ajacied vergat aan te sluiten, hief buitenspel op en dus kreeg Pulisic een schotkans. Gelukkig voor Van Gaal en zijn mannen was keeper Andries Noppert wél wakker.

Totaalcountervoetbal

Toen Oranje voor het eerst aan de andere kant verscheen was het eigenlijk gelijk raak. Wel via een aanval van ongekende klasse. Met 20 passes (een Oranje-record) danste het Nederlands elftal van de eigen helft naar het Amerikaanse doel. Een ouderwetse terugtrekbal van Denzel Dumfries werd kundig binnen gelopen door Memphis Depay: 1-0.

De VS had in de eerste helft veruit het meeste balbezit (67% om 33%), maar daar hadden Oranje en Van Gaal maling aan. Verdedigers Ream en Zimmerman stonden vaak met de bal aan de voet. Zij hadden niet de creatieve oplossing om het Nederland écht lastig te maken.

Blind neemt revanche

Nadat Team USA via Timothy Weah voor het eerst sinds lange tijd gevaarlijk werd, leek het alsof we met 1-0 gingen rusten. Toen sloeg Oranje echter weer toe, bijna via dezelfde manier als bij de 1-0. Dynamite Denzel trok de bal terug en linksback Daley Blind wandelde hem binnen. Dus ging Oranje met een heerlijk gevoel de rust in, al viel er genoeg aan te merken op het spel.

Dubbele wissel

Van Gaal had in de rust door dat de VS na de thee nóg meer moest komen, dus bracht hij Steven Bergwijn voor de snelheid en Teun Koopmeiners om de balletjes achter de verdediging te leggen. Marten de Roon en Davy Klaassen bleven achter in de kleedkamer.

Even spannend

De wissels kwamen de wedstrijd ten goede. Er waren kansen over en weer, de grootste voor Depay. Na een voorzet van opnieuw Dumfries kon hij de 3-0 maken, maar doelman Matt Turner redde. Dus bleven de Amerikanen in leven. Via Christian Pulisic en Weston McKennie kwam er wat gevaar.

De grootste plaaggeest bleek echter invaller ex-VVV'er Haji Wright. Hij rende na een beroerde terugspeelbal van Memphis langs keeper Noppert, maar gelukkig lag Dumfries nog op de lijn. Uit de corner die daarop volgde scoorde Wright via een toverbal alsnog: 2-1. Billenknijpen zou je denken. Gelukkig voor Oranje viel via de fullbacks de beslissende treffer. Blind gaf voor, Dumfries bekroonde zijn perfecte wedstrijd met een goal. Over en sluiten.