Nieuw penaltytrauma: Nederland verliest van Argentinië in kwartfinale

9 december 2022

Getty Images

Nederland is uitgeschakeld op het WK 2022... In de kwartfinale tegen Argentinië werd het 2-2, waarna het mis ging in de strafschoppenreeks.


Oranje begon nerveus aan de wedstrijd. Een paar passes kwamen niet op de juiste plek, waaronder eentje van Memphis, waarna de Argentijnen van afstand schoten. Even later gaf keeper Andries Noppert een iets te korte bal op Jurriën Timber, en dat ging ook nog maar net goed.

Het plan om PSG-aanvaller Lionel Messi niet aan de bal te laten komen, kon natuurlijk niet van begin tot eind perfect uitgevoerd worden. In de 22e minuut dribbelde hij langs De Roon, waarna hij schoot vanaf 20 meter. Gelukkig vloog de bal over.

Messi!
Wederom Messi zorgde voor gevaar in de 35e minuut. De levende legende gaf een sluwe pass op Nahuel Molina en hij kreeg de bal langs Noppert: 0-1.

Plan B
Uit een foto van een briefje dat Van Gaal had laten slingeren, bleek dat de bondscoach overwoog 'plan B' te gebruiken. Zet 1 was om Teun Koopmeiners erin te brengen voor Marten de Roon, en om Steven Berghuis te brengen voor Steven Bergwijn.

Zet 2 kwam in de 64 minuut, toen Daley Blind door papa Danny naar binnen werd geroepen. Daardoor was er plaats voor Luuk de Jong. Maar onderwijl slaagden de Argentijnen er aardig in om de match dood te maken.

Penalty
Een overtreding van Denzel Dumfries (71') leek de doodsteek voor Nederland. Na het fluitje van scheids Mateu Lahoz legde Messi aan: 0-2.

Van Gaal haalde Memphis Depay eruit en stuurde Wout Weghorst binnen de lijnen. En hij had amper een bal aangeraakt, of Weghorst kopte de 1-2 binnen (82'). De assist was van Berghuis.

Opstootje
In de slotfase werd de pot alsmaar onvriendelijker. Er waren veel tackles en zelfs een massaal opstootje, toen Nederland vond dat de Argentijnen te snel neer gingen.

Plan W (van Weghorst) leverde wel aardig wat druk op richting het Argentijnse goal. Na een overtreding van Messi nam Koopmeiners een vrije trap. Hij schoot niet, maar schoof naar Weghorst. En die prikte de bal achter keeper Emiliano Martínez: 2-2.

Verlenging
Over de 30 minuten verlenging kunnen we kort zijn: Nederland stopte met stormen en de Argentijnen waren wat gevaarlijker. Angel di Maria kwam erin voor Lisandro Martínez, wat al aangeeft dat de Zuid-Amerikanen niet hoopten op penalty's. Lautaro Martínez knalde van afstand op de vuisten van Noppert.

De pijp was leeg bij Oranje. Het moest niet veel langer duren allemaal. Messi schoot van afstand naast, Enzo Fernández raakte de paal...

Penalty's
Virgil van Dijk miste de 1e strafschop van Nederland, Messi scoorde. Vervolgens miste Berghuis ook. Na een misser van Enzo Fernandez was er hoop, maar Lautaro Martínez boekte een ticket voor de halve finale voor Argentinië.

Het strafschoppentrauma wordt alsmaar dieper in Nederland...