Andries Jonker verwacht zware pot voor Oranje Leeuwinnen: ‘Verwacht een ander Schotland’
i

ANP

Andries Jonker verwacht zware pot voor Oranje Leeuwinnen: ‘Verwacht een ander Schotland’

Jeroen Rooseboom • 20:47, 30-10-2023 / Laatste Update: 17:16, 08-01-2024

Als alles meezit, gaan de Oranje Leeuwinnen geen punten verspelen tegen Schotland dinsdag. Afgelopen vrijdag won de ploeg van bondscoach Andries Jonker in Nijmegen nog met 4-0. "Maar Schotland moet punten gaan halen", weet ook Jonker.

De Oranjevrouwen gaan aan kop in de Nations League-groep met 6 punten uit 3 duels, evenveel als het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman, dat een minder doelsaldo heeft. Beide landen spelen nog 3 wedstrijden, waarvan de 2e een onderlinge confrontatie op Wembley is.

Groot belang

Juist daarom is het van groot belang dat Oranje de wedstrijden tegen Schotland en België goed doorkomt. Immers plaatst alleen de groepswinnaar zich voor de zogeheten Finals, waar een olympisch ticket te verdienen valt.

Het klasseverschil was afgelopen vrijdag aanzienlijk. Tegelijkertijd verslikte de ploeg van Jonker zich in de eerste Nations League-wedstrijd tegen België: 2-1. Veel ruimte voor nog een uitglijder lijkt er niet te zijn, omdat Engeland zelden punten verspeelt tegen zwakkere zusters.

Ander Schotland

Daarbij wijst Jonker, vanuit zijn hotel in Glasgow, op de belangen van Schotland. Dat wil niet degraderen uit de A-groep. "Ze weten dat ze de Olympische Spelen niet halen, maar het EK zal een doelstelling op zich zijn", zegt de bondscoach op de persconferentie volgens het Algemeen Dagblad.

"Voor Schotland is het geweldig dat ze in de A-groep zitten in de Nations League. En dat heeft weer invloed op de positie in de loting voor het EK, het volgende grote toernooi. Ze moeten punten gaan halen, dus. Ze kwamen in de eerste 2 wedstrijden geweldig voor de dag, maar afgelopen vrijdag niet. Daarom verwacht ik een heel ander Schotland morgen. Het EK staat op het spel, dus daarom kun je dit duel loskoppelen van dat van vrijdag."