Canadese vrouwenvoetbalteam staakt: 'Zat om te strijden voor gelijke behandeling'
i

Getty Images

Canadese vrouwenvoetbalteam staakt: 'Zat om te strijden voor gelijke behandeling'

Marcel Roes • 14:58, 11-02-2023 / Laatste Update: 23:05, 11-12-2023

Het Canadese vrouwenvoetbalteam is in staking. De speelster stoppen met alle activiteiten die door Canada Soccer worden georganiseerd. Pikant: over 1 week begint het toernooi SheBelieves Cup. Canada (regerend olympisch kampioen) is daarvoor uitgenodigd.

Canada Soccer bezuinigt volgens de voetbalsters op trainingskampen, het aantal spelers en begeleiders dat voor kampen werd uitgenodigd, en ook op de financiering voor jeugdteams.

Aanvalster Christine Sinclair zegt: "We trainen dus niet en spelen ook geen wedstrijden. Dat doen we zeker niet zomaar, want wij willen gewoon spelen en Canada vertegenwoordigen, maar genoeg is genoeg."

Geen woorden

Ploeggenote Janine Beckie verklaart: "Zeggen dat we verontwaardigd zijn, is een understatement. Er zijn geen woorden om te omschrijven hoe het voelt om in een trainingskamp te zijn, wetende dat we niet dezelfde mogelijkheden krijgen als de mannen toen zij zich aan het voorbereiden waren op het WK."

Gelijke behandeling

In een statement staat: "We willen gelijkwaardig en eerlijk behandeld worden. We zijn gefrustreerd en voelen ons allesbehalve gerespecteerd door de bond. We zijn het zat om steeds te moeten strijden voor gelijke behandeling. Het legt een te grote druk op onze schouders. We hebben maanden geleden al een voorstel gedaan en wachten nog altijd op een definitief antwoord."