Deze Leeuwinnen vertelden Jonker ALLE info over WK-opponent Spanje
i

Getty Images

Deze Leeuwinnen vertelden Jonker ALLE info over WK-opponent Spanje

Trevor Wagener • 12:54, 10-08-2023 / Laatste Update: 06:51, 12-12-2023

Het Nederlands elftal maakt zich op voor de WK-kwartfinale met Spanje, die aankomende nacht op het programma staat. Dankzij enkele Leeuwinnen weet Oranje-bondscoach Andries Jonker álles over de ploeg van collega Jorge Vilda.

Lees ook: Beerensteyn over stoere praat van uitgeschakeld Amerika! 'Wat ik dacht? Bye bye...'

Jonker ging met meerdere speelsters in gesprek om van allerlei informatie te weten komen over het tactisch ingestelde Spanje. Zo sprak de trainer onder meer met Lieke Martens, Stefanie van der Gragt en Merel van Dongen. Die 1e twee speelden met succes voor FC Barcelona, terwijl Van Dongen sinds 2018 in het land actief is voor achtereenvolgens Real Betis en Atlético Madrid.

'Spaanse' spionnen

Uiteraard riep Jonker middenveldster Damaris Egurrola als allereerste bij zich. De 23-jarige in Orlando geboren speelster, die door haar Baskische roots 1 interland voor Spanje speelde, woont in Spanje en koos na een langlopend conflict met Vilda voor een interlandloopbaan bij Oranje.

"Natuurlijk spraken we met hen", zei Jonker. "Ze weten veel van ze. We hebben een heel Spanje-boek, maar we moeten het op het veld doen. We kunnen de wedstrijd niet in de voorbereiding winnen." Egurrola was tot nu toe reserve op het eindtoernooi, maar staat op de nominatielijst om de geschorste Daniëlle van de Donk te vervangen. Daar wou Jonker bij het persmoment nog niet op ingaan.

Spaanse bondscoach ontwijkt Egurrola-vraag

Niet direct, zogezegd. "Ze is net zo goed als de rest en wordt enorm gewaardeerd", rondde hij af. "Ze is een topspeelster die geweldig kan koppen." Collega Vilda wilde op zijn persmoment niet ingaan op Egurrola's woorden. "We kijken naar de 23 speelsters die nu bij ons spelen, van hen zou ik niemand vervangen."

Egurrola was niet de enige die kwaad was op Vilda. Liefst 15 speelsters stuurden vorig jaar een brief naar de bond, maar dat gebaar werd genegeerd: Vilda nam maar 3 van de 15 speelsters mee. Hoewel hij niets over Damaris zei, sprak hij lovend over Lieke Martens en Stefanie van der Gragt. "Beiden spelen een geweldig WK. We treffen een zeer sterk team."