Doellijntechnologie bij penalty's nodig: Zweden knalt titelverdedigster VS uit WK
i

Getty Images

Doellijntechnologie bij penalty's nodig: Zweden knalt titelverdedigster VS uit WK

Noah Hoogenboezem • 15:49, 06-08-2023 / Laatste Update: 04:16, 12-12-2023

Zweden heeft voor een enorme stunt gezorgd op het WK vrouwenvoetbal door de Verenigde Staten uit te schakelen. De VS, winnaar van de laatste 2 WK's, was bijna de hele wedstrijd beter, maar kreeg de bal maar niet langs de Zweedse doelvrouw. Het draaide uit op een bizar spannende penaltyserie. Daarin won Zweden, met dank aan de doellijntechnologie.

Na 13 penalty's kreeg Zweden via Lina Hurtig de kans om de titelverdigster uit het toernooi te gooien. De Amerikaanse keepster Alyssa Naeher leek de bal in 2 keer te pakken, maar het was de vraag of de bal niet over de doellijn was geweest. Dat bleek na lang wachten wel zo te zijn en toen kon het Zweedse feest losbarsten.

Bekijk hieronder hoe weinig het scheelde...

Zweedse doelvrouw in vorm

Het was wel een klein wonder dat Zweden een penaltyserie wist af te dwingen. De VS was de hele wedstrijd beter, maar kreeg de bal maar niet langs de Zweedse keepster Zecira Musovic. Zij hield alles uit het doel en daardoor was het na 120 minuten nog altijd 0-0. Penalty's moesten daarna de beslissing brengen.

In de serie leek de VS het toch te gaan redden na missers van Nathalie Björn en Rebecka Blomqvist, maar Megan Rapinoe en Sophia Smith misten ook hun penalty. De beslissende misser was uiteindelijk van Kelley O'Hara, die speciaal voor de penaltyserie in het veld was gekomen.

Zweden komt Japan tegen

Zweden speelt in de kwartfinale vrijdag tegen de Japanse vrouwen. De winnaar van die wedstrijd speelt in de halve finale misschien wel tegen Nederland. Dan moeten de Oranje Leeuwinnen wel zelf van Spanje winnen in de kwartfinale.