FIFA onderzoekt of Zambia-coach aan borst van eigen speelster heeft gezeten
i

AFP

FIFA onderzoekt of Zambia-coach aan borst van eigen speelster heeft gezeten

Trevor Wagener • 13:00, 04-08-2023 / Laatste Update: 05:17, 12-12-2023

De FIFA is een onderzoek gestart naar de bondscoach van de Zambiaanse voetbalsters. Bruce Mwape zou voorafgaand aan het groepsduel met Costa Rica op het wereldkampioenschap een borst van een zijn speelsters aan hebben geraakt.

"We kunnen bevestigen dat er een klacht is binnengekomen over het Zambiaanse vrouwenelftal en dat die momenteel wordt onderzocht", meldde de wereldvoetbalbond vrijdag."De FIFA neemt elke beschuldiging van ongepast gedrag zeer serieus en heeft een duidelijke procedure ingesteld zodat iedereen in het voetbal melding kan maken."

De Zambiaanse voetbalbond liet vrijdag weten 'geen enkele klacht van deze aard' te hebben ontvangen. "We waren daarom verrast toen we lazen over dergelijke aantijgingen tegen de bondscoach, zoals die in de pers verschenen", aldus secretaris-generaal Reuben Kamanga.

Lees ook: Bondscoach Zambia ÉN FIFA weigeren vragen over seksueel wangedrag op persconferentie

Onderzoek naar coach Zambiaanse voetbalsters

De naam van bondscoach Mwape dook de afgelopen maanden meermaals op bij onthullingen over seksueel misbruik in het Zambiaanse vrouwenvoetbal. De Zambiaanse voetbalbond stelde in het verleden al een onderzoek in, ook al werd er nooit officieel een klacht ingediend. Mwape zelf ontkende de beschuldigingen steeds volop.

Op het WK ging debutant Zambia niet zo lekker, maar wel eervol naar huis: na nederlagen tegen Japan en Spanje (2 keer 5-0) en een zege tegen Costa Rica (3-1) zat hun toernooi erop.