Door het oog van de naald: Engeland WK-kwartfinalist na pingels tegen Nigeria

Trevor Wagener • 14:24, 07-08-2023 / Laatste Update: 01:12, 12-12-2023

Engeland staat in de kwartfinale van het WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar vraag niet hoe. Na ruim 120 doelpuntloze minuten brachten strafschoppen de beslissing. Deze werden beter (of zeg: minder slecht) genomen door de ploeg van Sarina Wiegman, die daarmee zéér goed weg kwam.

Engeland begon in Brisbane voor bijna 50.000 toeschouwers niet overtuigend aan de wedstrijd. Hoewel beide ploegen gelijk opgingen, had keepster Mary Earps van alle Lionesses het meeste te doen. Daar waar Nigeria onder meer via de in Leicester geboren Ashleigh Plumptre gevaarlijk de lat raakte, stelde Engeland daar met een schamel schotje van Arsenal-ster Alessia Russo weinig tegenover.

Inspiratieloze Lionesses

Nigeria had Engeland qua spelbeeld waar ze het hebben wilde, toch hoopte Engeland op een penalty: die kreeg het in 1e instantie, maar de VAR checkte het bewuste contactmoment in het strafschopgebied, maar oordeelde de situatie als 'te licht' waarna er na ruim 45 minuten nog altijd 0-0 op het scorebord stond.

Na de pauze zochten de Afrikaanse vrouwen opnieuw naar het ondertussen verdiende openingsdoelpunt, maar de in de VS bij Racing Louisville actieve Uchenna Kanu imiteerde Plumptre's prestatie voor rust en raakte ook het aluminium. Engeland snakte naar de verlenging, maar moest dat na een domme actie van toernooi-uitblinkster Lauren James met een speelster minder doen.

Joe joe, James

De 21-jarige James (Chelsea, 'zus van' Reece) ging in een actie zomaar óp haar tegenstander staan (zie onder) en kreeg aanvankelijk geel van de Hondurese scheids Melissa Borjas voor de onsportieve actie. De arbiter werd echter door de VAR geholpen en James - die dit toernooi al 3 keer scoorde - moest met direct rood naar de kleedkamer.

In de verlenging deed Wiegman omzettingen waar het kon en vonden de nodige wissels plaats, maar bleven de beste kansen ontstaan voor Nigeria. Houston Dash-aanvalster Michelle Alozie kreeg na 95 minuten dé kans om de trekker over te halen, maar haar mindere linkerbeen liet haar in de steek.

Diep in de verlenging was Asisat Oshoala, de Barcelona-vedette die sinds haar invalbeurt ongrijpbaar was voor de Engelse defensie, óók dicht bij de 1-0 maar Man United-sluitpost Earps bracht redding. Kort daarna kopte invalster Bethany England (Tottenham Hotspur) nét naast namens haar vaderland.

Pingels

Net als bij de 8e finale tussen Zweden en de Verenigde Staten moesten strafschoppen de beslissing brengen. Zelfs dát ging Engeland vanaf de start niet voor de wind: Bayern München-middenveldster Georgia Stanway, die bekendstaat om haar werkethiek én goede trap, poeierde haar pingel naast.

Gelukkig voor haar, Wiegman en heel Engeland deed Nigeria-invalster Desire Oparanozie, die in China bij Wuhan Jianghan University speelt en slechts 4 balcontacten had tot haar strafschop, precies hetzelfde. Oparanozie pegelde de bal exact op dezelfde plek als Stanway naast.

Na een rake poging van England nam de Afrikaanse druk toe en miste Alozie ruim. Rachel Daly zette Engeland op voorsprong en legde de druk bij Rasheedat Ajibade van Atlético Madrid. Ajibade maakte haar pingel wel en na de trefzekere inzet van City-speelster Alex Greenwood stond Engeland op matchpoint.

Queen Chloe Kelly

Benfica-spelmaker Ucheibe scoorde nog, maar opnieuw bracht heldin van de natie Chloe Kelly Engeland in veilige haven door de beslissende binnen te schieten.