Nederland, België en Duitsland willen gezamenlijk WK vrouwenvoetbal 2027 organiseren

Joris Kaper • 12:14, 25-10-2023 / Laatste Update: 14:37, 05-01-2024

De KNVB, de Belgische voetbalbond KBVB en de Duitse voetbalbond DFB hebben zich dinsdag officieel kandidaat gesteld om in 2027 het WK vrouwenvoetbal, de FIFA Women's World Cup, te organiseren. De aankondiging komt na maanden van overleg tussen de 3 voetbalfederaties.

De 3 voetbalbonden zijn ervan overtuigd dat zij in 2027 een wereldkampioenschap op het hoogste niveau kunnen organiseren. De verwachtingen voor het organiseren van het WK zijn ambitieus en liggen in lijn met de toekomstvisie van de FIFA om vrouwenvoetbal wereldwijd verder te ontwikkelen.

'Ongezien niveau'

De landen willen in de eerste plaats een 'baanbrekend toernooi organiseren op een ongezien niveau in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal', aldus een persbericht van de KNVB. De Belgische, Nederlandse en Duitse federaties willen dat de deelnemende teams en supporters van over de hele wereld zich welkom voelen en een voetbalfeest kunnen beleven in een gastvrije, vriendelijke en veilige omgeving.

BNG2027

De kandidatuur met als naam BNG2027 moet volgens de KNVB een uitzonderlijke supporterservaring worden, onder andere dankzij kwalitatieve accommodaties en vlotte transportverbindingen tussen de verschillende speelsteden. De wedstrijden zullen worden gespeeld in een compacte omgeving, nabij de grenzen van de 3 landen. Het is dan ook de ambitie om het reizen te beperken en daarmee een duurzaam toernooi te organiseren.

Ontwikkeling van voetbal

Met BNG2027 willen de 3 kandidaat-organisatoren ook de FIFA en de 211 aangesloten landen helpen in het verder ontwikkelen van het vrouwenvoetbal, ook op commercieel vlak. Ze willen meisjes en vrouwen over de hele wereld aanmoedigen om deel te nemen aan voetbal, zowel op als naast het veld en bijdragen aan een toenemende emancipatie.

Voorstel aan de FIFA

De komende weken werken de federaties de kandidatuur verder uit, om zo te voldoen aan de eisen van de FIFA voor de organisatie van de Women's World Cup. Just Spee, de voorzitter van de KNVB laat in een gezamenlijk statement met zijn collega-voorzitters uit België en Duitsland weten: "We zijn verheugd om – na maanden van voorbereiding – de officiële lancering van de BNG2027-kandidatuur aan te kondigen. We zijn ervan overtuigd dat het een toernooi van topkwaliteit kan opleveren, zowel voor de deelnemende ploegen als supporters van over de hele wereld die willen genieten van internationaal voetbal van het hoogste niveau."

"Het vrouwenvoetbal bevindt zich op een historisch moment in haar ontwikkeling. We zijn er dan ook van overtuigd dat een succesvol WK in 2027 het vrouwenvoetbal een enorme stimulans kan geven, zowel op vlak van participatie als enthousiasme en interesse."