Oranje Leeuwinnen gaan toch 'alles op alles zetten' voor olympisch ticket
i

Getty Images

Oranje Leeuwinnen gaan toch 'alles op alles zetten' voor olympisch ticket

Marcel Roes • 18:08, 06-09-2023 / Laatste Update: 09:34, 12-12-2023

Andries Jonker heeft iets besloten wat toch eigenlijk vanzelfsprekend is: de Oranje Leeuwinnen gaan zich proberen te plaatsen voor de Olympische Zomerspelen in 2024.

Jonker vond de speelkalender erg vol en wilde de kwalificatieduels richting de Zomerspelen minder belangrijk maken. Zijn speelsters gaven aan dat ze dat toernooi echt niet willen missen. Dus Jonkers plannen zijn met de olympische vlam in de fik gezet.

Hoogtepunt

"Ze vinden het een geweldig sportief hoogtepunt en hebben gezegd dat ze daar willen spelen", zei Jonker op een persconferentie. "Dat snap ik, dus dan is het gevolg dat wij alles op alles gaan zetten om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen."

De weg naar Parijs

Maar hoe komt Oranje in Parijs? Eerst is er de groepsfase van de Nations League. De tegenstanders zijn Europees kampioen Engeland, België en Schotland. De opdracht is 1e worden in die groep, de halve finale winnen en dus finalist worden. De 2 finalisten krijgen een olympisch ticket. De groepsfase begint eind september.

Als Frankrijk een van de finalisten is, plaatst ook de nummer 3 van de Nations League zich.

Engeland en Schotland?

Raar maar waar: Engeland en Schotland zullen sowieso niet allebei meedoen aan de Olympische Spelen. Op de Spelen heb je namelijk Team Groot-Brittannië, met Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Met andere woorden: die 2 landen kunnen elkaar helpen om ervoor te zorgen dat Team GB sowieso de Spelen haalt.

"Ik ga er wel vanuit dat de Schotten alles zullen doen om zo goed mogelijk te spelen. Maar dit kan eigenlijk niet natuurlijk. Dit is raar, zeker voor ons. Zet ze dan in een andere poule."