Oranje Leeuwinnen slaan strijdende Portugezen van zich af dankzij beauty Van de Donk
i

Getty Images

Oranje Leeuwinnen slaan strijdende Portugezen van zich af dankzij beauty Van de Donk

Eimert Pruis • 00:54, 14-07-2022 / Laatste Update: 07:08, 12-12-2023

De Oranje Leeuwinnen hebben de 1e zege te pakken op het EK in Engeland. Na het 1-1-gelijkspel tegen Zweden was een overwinning een must have tegen Portugal. Het kwalitatief sterkere Oranje ontdeed zich van een lastig Portugal dankzij een beautygoal (zie onderaan) van Daniëlle van de Donk: 3-2.

Oranje stijgt zo naar de 1e plaats in Groep C. Eerder op de avond won Zweden met 2-1 van Zwitserland. Zondagavond (18.00 uur) wacht de 3e en laatste groepswedstrijd, tegen Zwitserland. Groepswinst zou wel handig zijn, want dan kan Oranje topland en favoriet Frankrijk wellicht ontlopen.

Sleutelen aan een ploeg in ontwikkeling

De ploeg van de bekritiseerde bondscoach Mark Parsons is een ploeg in ontwikkeling. Dankzij blessures en coronagevallen moest Parsons flink sleutelen, maar hij komt steeds dichter bij een ideale 11. Er begint iets te groeien bij de Leeuwinnen.

Lekkere start

De Nederlandse voetbalsters dachten lekker te starten en voor een snelle corner te gaan. Scheidsrechter Ivana Martincic zag het alleen anders. Het scheelde daarna weinig of Portugal was al heel vroeg op voorsprong gekomen.

Portugal reageert razendsnel

Tot 2 keer toe greep de VAR in wegens buitenspel. Portugal was levensgevaarlijk met de snelheid voorin en scoorde zelfs, maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd.

10 minuten Oranje boven

Toen was het de beurt aan de Leeuwinnen. Een corner van specialist Sherida Spitse draaide zo op het hoofd van Damaris Egurrola. De Amerikaans-Spaans-Nederlandse middenveldster, die pas recent voor Oranje koos, wist de bal keurig in het net te koppen. Al na 7 minuten raak bij je eerste basisplaats, het overkwam Egurrola. Zij nam het stokje op het middenveld over van de ronkende motor Jackie Groenen. De motor die even stokt wegens corona.

Egurrola wordt bejubeld na haar openingstreffer

Van der Gragt kent geen angst

De Leeuwinnen hadden het goede gevoel te pakken en gingen door. Snel werden ze beloond met een verdubbeling van de score. Een afgeketst schot van Lieke Martens was prooi voor verdedigster Stefanie van der Gragt. Ze vloog met haar hoofd naar de bal, zonder angst voor een hoog Portugees been, BAM, GOAL!

Bondscoach Parsons haalt opgelucht adem

Een droomstart voor Oranje, dat wisselende kritieken kreeg na de 1-1 tegen Zweden. Een helft waardeloos, een helft sterk en knokkend. Vooral de bondscoach Mark Parsons kreeg het voor de kiezen. Zo waren oud-international Kelly Zeeman en Jill Roord niet heel positief over de opvolger van succescoach Sarina Wiegman. Bij de 2-0 zag je de opluchting van het gezicht spatten van Parsons.

Leeuwinnen krijgen meer kansen

Nederland had het initiatief en de bal. Kansen volgden voor Martens, Beerensteyn en opnieuw Van der Gragt. De Portugese defensie met goalie Ines Texeira Pereira konden met veel capriolen erger voorkomen.

[gallery columns="2" size="large" ids="2313739,2313741"]

Van der Gragt gaat er vol in voor het doelpunt, maar heeft wel pijn

Portugal komt terug

In de 35e minuut maakte scheids Martincic de gang naar het beeldscherm na een overtreding van Dominique Janssen. En dan weet je genoeg. Ze keek lang, maar besloot uiteindelijk een penalty te geven wegens de tik van Janssen tegen het been van Diana Silva. Janssen kreeg ook nog geel. Keepster Daphne van Domselaar keek lang in de ogen van strafschopnemer Carole Costa, maar dook toch in de verkeerde hoek.

Net na rust weer gelijk

Van Domselaar dacht nog na over een lekkere redding vlak na rust, toen de bal er een fractie later alsnog invloog. Op een kopbal van Pinto Tatiana Ferreira hield ze nog knap tegen met de vingertoppen. Bij een identieke kopbal van Diana Silva was de vervangster van Sari van Veenendaal alsnog verslagen.

Portugal toont weer veerkracht

Snelle reactie?

En zo was de 2-0-voorsprong na ruim een kwartier in een tijdsbestek van een kwartier weer ongedaan gemaakt door de sluwe Portugezen. De met het hart strijdende Portugese vrouwen roken meer, maar kregen snel een dreun te verwerken.

VAR klungelt met de liniaal

Althans, die dreun dacht Jill Roord uit te delen. 2 minuten na de 2-2 tikte de middenveldster binnen, maar in aanloop naar de aanval was er buitenspel. De VAR zat te klungelen met de liniaal om een geschikte lijn te trekken. Maar na zeker 3 minuten gepruts, kwam de lijnentrekker toch tot de conclusie dat het buitenspel was van Lineth Beerensteyn.

Heerlijke goal Van de Donk

Na een uur hadden de Leeuwinnen toch weer de voorsprong te pakken. Martens speelde zich goed vrij en zag haar maatje Van de Donk. De technische middenveldster krulde de bal heerlijk in het doel. Echt heerlijk!

3 punten en meer dan 3 leerpunten

En zo kwam Oranje met de schrik vrij. Een belangrijke 3 punten met wel meer dan 3 leerpunten. Nederland is er nog lang niet om straks partij te geven tegen toplanden als Frankrijk, Engeland en Duitsland. Maar de ploeg van Parsons heeft wel een weg ingeslagen die weleens naar boven kan leiden.

Oranje juicht na de winnende van Van de Donk

 

Waarom moeilijk doen als het prachtig kan? Daniëlle van de Donk brengt Oranje weer op voorsprong. En hoe!#nedpor #ek2022 pic.twitter.com/VTh6IVNYes

— NOS Voetbal (@NOSvoetbal) July 13, 2022