Oranje Leeuwinnen kunnen achtste finales op WK ruiken na gelijkspel tegen wereldkampioen USA

Bart van der Wijst • 09:10, 27-07-2023 / Laatste Update: 01:54, 12-12-2023

De Oranje Leeuwinnen hebben afgelopen nacht (aftrap 03.00 uur Nederlandse tijd) gelijkgespeeld op het WK tegen Team USA. Na 90 intense minuten stond er in Wellington Regional Stadium 1-1 op het scorebord. Revanche voor de verloren finale van 2019 kwam er dus niet, wel is Oranje dicht bij het bereiken van de achtste finales.

Jill Roord zette de Leeuwinnen met een fraaie schuiver vanaf rand 16 op 1-0. Compleet tegen de verhouding in, want Team USA drukte Oranje in het openingskwartier flink naar achter. Bij de eerste keer dat de ploeg van bondscoach Andries Jonker in de buurt van het vijandelijke doel kwam was het raak.

Blessure Van der Gragt

De VS schrok natuurlijk van de tegentreffer; het stond voor het eerst sinds 11 (!) jaar eens achter op een WK. Oranje had zelfs op 2-0 kunnen komen, alleen een volley van Dominique Janssen kwam op het dak van het doel. Toch kreeg Nederland wel een mentale tik te verwerken. Kort na rust moest Stefanie van der Gragt er met een blessure vanaf na een botsing eerder in de wedstrijd.

Dat zorgde er uiteindelijk voor dat Team USA na een klein uur de 1-1 kon maken. De lengte van Van der Gragt werd gemist bij een hoekschop en captain Lindsey Horan kopte de gelijkmaker binnen. Esmee Brugts had de 2-1 nog op de schoen, maar die viel niet. Dus bleef het 1-1 in Wellington en zette Oranje een flinke stap richting de knockout-fase.

WK-stand Oranje Leeuwinnen Groep E

Door het 1-1-gelijkspel kan Oranje de achtste finales bijna niet meer mislopen. Aangezien het de openingswedstrijd van Portugal won, staat het (net als de VS) op 4 punten na 2 duels. Op dinsdag 1 augustus (9 uur) wacht nog het laatste groepsduel met voetbaldwerg Vietnam.

Stand:

1. Verenigde Staten: 2-4 (+3)

2. Nederland: 2-4 (+1)

3. Portugal: 1-0 (-1)

4. Vietnam: 1-0 (-3)

Portugal en Vietnam komen later op donderdag nog in actie.