Oranje Leeuwinnen wonnen alle vorige duels met Zuid-Afrika
i

Getty Images

Oranje Leeuwinnen wonnen alle vorige duels met Zuid-Afrika

Marcel Roes • 15:19, 05-08-2023 / Laatste Update: 00:51, 12-12-2023

Bereikt het Nederlandse vrouwenteam net als 4 jaar terug weer (minstens) de kwartfinale van het WK? Dan moeten de Oranje Leeuwinnen in de nacht van zaterdag op zondag afrekenen met Zuid-Afrika.

Laten we eerlijk zijn: qua loting had het erger gekund. De Oranje Leeuwinnen zijn de nummer 9 van de FIFA-ranking. Zuid-Afrika staat op plek 54. Van alle 32 landen op dit WK staan alleen Marokko, Haïti, Zambia en Panama nog lager op de FIFA-wereldranglijst dan Zuid-Afrika.

Nederland won alle 8 vorige duels tegen Banyana Banyana, aldus het AD. Ons Oranje houdt het op 7 zeges op rij.

Afrikaans kampioen

Wel is Zuid-Afrika de regerend Afrikaans kampioen (2022). In de groepsfase boekte Zuid-Afrika zijn 1e WK-zege ooit. Italië werd met 3-2 verslagen.

Andries Jonker

Maar ja, dat is allemaal theorie. De echte test is op het gras van het Sydney Football Stadium. Titelkandidaten Brazilië en Duitsland overleefden de groepsfase niet.

"Op dit WK is alles anders dus we nemen Zuid-Afrika uiterst serieus", zei bondscoach Andries Jonker op de persconferentie. "Met hun snelle spits Thembi Kgatlana wordt dit gewoon een heel gevaarlijke wedstrijd voor ons."

Vorige keer tegen Zuid-Afrika

De vorige ontmoeting tussen Nederland en Zuid-Afrika was op 12 april 2022. Dat was een friendly. Oranje won met 5-1 door goals van Groenen, Beerensteyn, Miedema en 2 treffers van Egurrola.

Lees ook: Oranje-tegenstander Zuid-Afrika stapte bijna niet in vliegtuig naar WK voetbal