Oud-Leeuwin Zeeman analyseert vanuit Zakynthos: 'Het spel moet beter, maar dit is een mooie stap'
i

Kelly Zeeman

Oud-Leeuwin Zeeman analyseert vanuit Zakynthos: 'Het spel moet beter, maar dit is een mooie stap'

Eimert Pruis • 17:22, 14-07-2022 / Laatste Update: 06:45, 12-12-2023

Voormalig Leeuwin Kelly Zeeman won met Oranje de Europese titel in 2017 in eigen land. Ze analyseert voor Sportnieuws.nl de wedstrijd van de Leeuwinnen tegen Portugal (3-2). En dat doet ze vanuit haar vakantieadres in Zakynthos. "Het leek een makkelijke avond te worden, maar we kregen toch wel weer problemen met een tegenstander als Portugal. Uiteindelijk gaat het om de punten, maar het spel moet beter."

Door: Eimert Pruis

Zeeman (28) ging als oud-speelster en tegenwoordig fan op zoek naar een cocktailbar die de wedstrijd uitzond. Daarvoor hoef je op het Griekse eiland Zakynthos niet lang te zoeken. "Het valt me op hoe het EK hier leeft. Echt alle wedstrijden worden uitgezonden. Veel Nederlanders zijn hier alleen niet. Wel wat Engelse toeristen in een oranjeshirt, maar die juichten niet bij de winnende goal van Daniëlle van de Donk", zegt Zeeman lachend.

'Zaten echt een paar mooie aanvallen bij'

De oud-international haalde na de beauty van Van de Donk opgelucht adem. Ze zag een stuk beter Oranje, die met aardig wat wisselingen speelde. "Het pakte goed uit. Ze hebben veel kansen gecreëerd en af en toe zaten er echt een paar mooie aanvallen bij. Die hadden afgemaakt moeten worden. Het spel moet nog beter, maar dit is een mooie stap", aldus een tevreden Zeeman.

De 'nieuwe Leeuwinnen' deden het goed

Oranje goed in balbezit

De Volendamse stopte afgelopen seizoen met voetbal (mede door veel blessureleed), maar kent de Oranje-selectie nog heel goed. "Dan heb je een Van de Donk. Die kan uit het niets een wedstrijd beslissen met haar geweldige schot." Over het spel in balbezit was ze te spreken "veldbezetting was stuk beter", maar verdedigend lieten de Leeuwinnen ook steken vallen. "Even dacht ik: 'Het gaat toch niet 3-2 voor Portugal worden?'."

Egurrola grijpt haar kans

In een eerdere analyse stelde Zeeman al dat Damaris Egurrola wel eens uitblinker op dit EK zou kunnen worden. De Amerikaans-Spaans-Nederlandse middenveldster greep haar kans in de basis met een doelpunt en goed spel. "Jammer dat ze wel weer geslachtofferd werd voor de wissel. Ik had haar lekker laten staan."

'Ik had Damaris lekker laten staan'

'Nieuwelingen' doen het goed

Over de andere 'nieuwelingen' ten opzichte van Zweden (1-1) was Zeeman ook verheugd. "Keepster Daphne van Domselaar deed wat ze moest doen goed en ik zou linksback Marisa Olislagers gewoon laten staan. Oranje heeft een linkspoot achterin nodig en ze kan erg goed opbouwen. Damaris speelde uitstekend en de wisseling van Jill Roord en Daniëlle van de Donk is ook een grote vooruitgang. Lineth Beerensteyn was ietsje minder, maar zorgde wel voor veel diepgang in het spel en gaf zo anderen de ruimte."

'Heel moeilijk, maar Damaris toch weer op de bank'

Toch is de kans aanwezig dat zondag om 18.00 uur weer een ander team begint in de laatste groepswedstrijd tegen Zwitserland. "Ik zou als iedereen fit is ook wel weer Jackie Groenen en Vivianne Miedema erin zetten. Alleen Olislagers zou ik laten staan. Zij is verdedigend soms wat kwetsbaar, maar ik wil haar juist laten staan om haar aanvallende kwaliteiten. Roord hoort op het middenveld en Van de Donk op rechtsbuiten. Het is heel lastig, maar dan moet ik Damaris toch weer op de bank zetten. Dan hebben we in ieder geval iets moois achter de hand."

'Alleen Olislagers zou ik laten staan'

Weinig zorgen over Zwitserland

Zondag gaan de Oranje Leeuwinnen vol voor de winst. "De groep moet gewonnen worden om Frankrijk te ontlopen in de kwartfinales. Dus dan moet je het beter doen dan Zweden. Winnen van Zwitserland en het liefst met minstens 2 goals verschil. Dat gaat ook wel goed komen. Ik maak me daar niet veel zorgen over. We moeten vooral letten op de controle van de wedstrijd. Zo makkelijk als Portugal het kon overnemen, dat mag niet meer gebeuren."

2-0 voor Nederland

"Verder hoop ik dat ze gewoon weer vol op de aanval gaan spelen. Zwitserland is vergelijkbaar met Portugal. Dus je kan weer goede stappen maken en dan hopelijk groepswinnaar worden. Ik heb er steeds meer vertrouwen in. Ik denk 2-0 voor Nederland."

Opstelling Kelly Zeeman voor Nederland-Zwitserland:

Van Domselaar; Wilms, Van der Gragt, Janssen, Olislagers; Groenen, Roord, Spitse; Van de Donk, Miedema, Martens.

Zeeman won in 2017 de Europese titel met Oranje