Bondscoach Andries Jonker reageert op 'respectloze haka': 'Bedoelde niemand iets kwaads mee'
i

Getty Images

Bondscoach Andries Jonker reageert op 'respectloze haka': 'Bedoelde niemand iets kwaads mee'

Bart van der Wijst • 19:44, 11-07-2023 / Laatste Update: 17:56, 08-01-2024

De Oranje Leeuwinnen liggen onder vuur in Nieuw-Zeeland, dat samen met Australië het WK voor vrouwen organiseert. Enkele speelsters zouden de haka, de welbekende dans van de Maori uit Nieuw-Zeeland, niet hebben gerespecteerd. Onzin, vindt bondscoach Andries Jonker "Ongelooflijk, niemand die hier iets kwaads mee bedoelde."

Volgens Jonker ging het om een oefening van de fysiektrainer. "Ik heb die oefening gezien, maar ik heb geen moment gedacht dat er iets verkeerd ging", zei hij tegenover het Algemeen Dagblad. "Als je het vergelijkt: onze oefening heeft in de verste verte niets met een haka te maken en er wordt ook op geen enkele manier om een haka gevraagd. Op geen enkele manier", herhaalde hij.

Verwarring

Jonker denkt dat er verwarring is ontstaan omdat iemand in het filmpje 'Haka, Nieuw-Zeeland' roept. "Dat wordt geroepen als een grapje, maar dat wordt uitvergroot en ineens zijn we het middelpunt van een rel. In mijn ogen gaat het helemaal nergens over", vond Jonker.

"Als er iets is waar wij als land nog wél goed in zijn, dan is dat het respecteren van andere landen en culturen. Nederland staat open voor andere landen en gaat voorop in de strijd tegen landen die dat niet doen. Dus ik denk dat wij een van de laatste landen zijn die het verdient dáárop bekritiseerd te worden."

Respect

Jonker zegt juist veel respect te hebben voor de cultuur in Nieuw-Zeeland. "Een van de dingen die mij getroffen heeft, ook bij de ceremonie rondom de loting, is de enorme warmte en gastvrijheid van Australiërs en Nieuw-Zeelanders. Ze willen er een prachtig feest van maken en daarbij hun oorspronkelijke roots presenteren. Alle respect daarvoor."

Oordeel zelf: hieronder zie je beelden van de Nederlanders die de 'haka' uitvoeren.