Sherida Spitse: 'Ik zou niet weten waarom ik niet de mannen van Ajax kan trainen'
i

Getty Images

Sherida Spitse: 'Ik zou niet weten waarom ik niet de mannen van Ajax kan trainen'

Marcel Roes • 00:52, 05-08-2023 / Laatste Update: 19:56, 08-01-2024

Sherida Spitse (33) maakte de laatste jaren alle successen van de Oranje Leeuwinnen mee. De Friese voetbalster staat op 219 interlands voor Nederland en is er ook bij als Oranje in de 2e ronde van het WK Zuid-Afrika treft.

Maar welke plannen heeft Spitse voor na haar voetbalcarrière? Tegenover De Telegraaf droomt ze over een loopbaan als trainer.

Andries Jonker

Ze praat regelmatig over het vak met bondscoach Andries Jonker en assistent Arvid Smit. "Dat vind ik wel leuk, het zijn luchtige gesprekken die gaan over hun loopbaan, over hoe zij de dingen als trainer doen" zegt ze.

Ajax

Wel moet ze nog haar diploma's halen, UEFA A en Pro. "Met Pro kan ik met de Ajax-mannen aan de slag", legt ze uit. Ze wil namelijk mannen trainen.

"Ik hoef niet per se in het vrouwenvoetbal te werken. Dat kan altijd. Maar ik vind de mannenkant interessanter. En ik vind het ook wel meer bij mij passen om aan de mannenkant te werken."

Bij Ajax? "Wie weet. Het zou pas over een aantal jaar zijn, maar die ambitie heb ik zeker."

Vrouwelijke trainer

Spitse denkt dat een vrouwelijke trainer het ook prima kan doen in het mannenvoetbal.

"Natuurlijk, het is een andere wereld en je zal sterk in je schoenen moeten staan, maar uiteindelijk draait het gewoon om kwaliteit. Altijd. Dan moet het niet uitmaken of de coach een man of een vrouw is. Ik zou niet weten waarom ik niet de mannen van Ajax zou kunnen coachen."