Verontwaardigde reacties: teamfoto van Arsenal Vrouwen is 'te wit'
i

Arsenal Women X

Verontwaardigde reacties: teamfoto van Arsenal Vrouwen is 'te wit'

Joris Kaper • 10:48, 25-10-2023 / Laatste Update: 18:59, 05-01-2024

De teamfoto van de Arsenal Vrouwen is in korte tijd al meer dan 4 miljoen keer bekeken online. Maar waarom? Omdat van de 27 speelsters, waaronder Nederlanders Vivianne Miedema en Victoria Pelova, allemaal wit zijn. Weinig divers dus. En daardoor krijgt de club behoorlijk wat kritiek over zich heen: fans noemen het 'choquerend' en 'verontrustend'.

"Mooie foto. Maar niet één professionele ploeg, zij het vrouwen of mannen, kan in 2023 nog louter blank zijn." Dat is wel zo'n beetje de samenvatting van elk bericht over de elftalfoto. Na de aanhoudende negatieve berichten voelde Arsenal zich verplicht om met een statement te komen.

"We erkennen dat onze huidige damesploeg niet de diversiteit weerspiegelt die bestaat binnen de club en de gemeenschappen die we vertegenwoordigen”, luidt het in een verklaring bij The Athletic.

Achtergronden

"Het vergroten van de participatie onder jonge vrouwen en meisjes met verschillende achtergronden is voor ons een belangrijke prioriteit, met specifieke maatregelen om trajecten en toegankelijkheid te verbeteren. In al onze teams, zowel bij de vrouwen als de mannen, zijn we trots op onze spelers en speelsters met verschillende achtergronden die hebben bijgedragen aan onze geschiedenis, succes en cultuur."

"Het is een prioriteit voor de club om te blijven streven naar grotere diversiteit en inclusiviteit om zo een gevoel van verbondenheid te creëren voor iedereen die begaan is met de club."

Eerder ook al kritiek

Toen Sarina Wiegman vorig jaar het EK won met de Engelse voetbalvrouwen was dit ook al een thema. Tot die selectie behoorden toen slechts 3 speelsters van andere dan Engelse afkomst. Ian Wright, ex-spits van Arsenal en nu een gerespecteerd analist op tv, benoemde dat toen al 'een systematisch probleem'. Gewezen Engels international Eniola Aluko stelde toen dat er iets niet goed zat in de rekrutering bij de nationale ploeg.

"Het komt erop neer dat we met een bredere blik moeten kijken. Het talent is er, de Engelse voetbalbond moet nu gewoon even bekijken waar er beter begeleid kan worden. De praktijken in de opleiding een beetje veranderen, want met de professionalisering van het vrouwenvoetbal zijn er nu sommige jongeren die buiten de boot vallen," aldus Aluko.