Kelly Zeeman nam afscheid en belandde daarna in lappenmand: 'Wat doe ik hier in godsnaam?'
i

Getty Images

Kelly Zeeman nam afscheid en belandde daarna in lappenmand: 'Wat doe ik hier in godsnaam?'

Eimert Pruis • 15:51, 18-07-2022 / Laatste Update: 10:08, 08-01-2024

Kelly Zeeman is pas 28 jaar, maar al gestopt met voetbal. De voormalige verdedigster van Ajax, Telstar, Heerenveen en de Leeuwinnen besloot na het afgelopen seizoen er een punt achter te zetten.

De reden: al veel successen behaald, toch vaak wissel gezet en altijd maar die vervelende blessures. 2 weken nadat ze officieel afscheid had genomen sloeg het noodlot toch weer toe. Ze scheurde haar kruisbanden. "Zit ik de komende maanden toch weer in het krachthonk van Ajax. Ik keek zo om me heen en dacht: 'Wat doe ik hier nog in godsnaam?'"

Door: Eimert Pruis

'Tranen in onze ogen'

Zeeman maakte de openingswedstrijd van de Oranje Leeuwinnen mee op het EK in Engeland. Zelf werd ze met het Nederlands elftal Europees kampioen in eigen land in 2017. Na de 1-1 tegen Zweden sprak de Volendamse uitgebreid met Sportnieuws.nl. Over hoe haar gedachten weer teruggingen naar dat geweldige jaar. "We hadden net de dubbel gewonnen met Ajax en reden in de bus op weg naar De Galgenwaard voor onze 1e groepswedstrijd. We zagen toen die grote Oranjemars. Dat hadden wij nog niet meegemaakt. Dat er zoveel mensen waren. Heel bijzonder. De tranen stonden in onze ogen."

'Ik werd zelfs gehuldigd in Volendam'

Ze beschrijft haar bizarre jaar: "Ik werd voor de eerste keer kampioen met Ajax en we wonnen ook nog eens de beker. Toen de hele zomer dat EK. Wat daar allemaal gebeurde! De huldigingen. Ik werd zelfs nog gehuldigd in Volendam. En later werden we door NOC*NSF ook nog uitgeroepen tot sportploeg van het jaar. Ongelooflijk. Normaal kom je nooit bij dat soort gelegenheden."

Zeeman (helemaal rechts) viert de Europese titel

Eerste speelster op huurbasis naar andere Eredivisieclub

"Het zijn zulke mooie herinneringen", vervolgt Zeeman die natuurlijk ook heel wat meemaakte daarna. Het jaar nadat ze alles won wat er dat jaar te winnen viel, scheurde ze namelijk voor het eerst haar kruisbanden. Ze kwam mede door al die blessures ook steeds minder aan spelen toe en werd in januari 2021 de eerste Nederlandse speelster die op huurbasis naar een andere Eredivisieclub ging, naar sc Heerenveen.

'Het is mooi zo'

"Bij Heerenveen heb ik echt het plezier weer teruggevonden in het voetbal. Ik moest er alleen zoveel voor opgeven en mooier werd het voor mij niet meer. Dan denk je: 'Het is mooi zo'."

Toch nog een blessure na afscheid

En dus zette Zeeman bij Ajax afgelopen mei een punt achter haar voetballoopbaan. "Ik wilde me weer 'normaal mens' voelen. Op vakantie niet denken aan mijn fitheid en niet telkens weer een comeback maken na een blessure." Toch gebeurde het ondenkbare nog voordat ze letterlijk de voetbalschoenen had opgeborgen. Bij een rustige training scheurde ze weer haar kniebanden en een deel van haar meniscus.

Zeeman scheurde tijdens en net na haar carrière haar kruisbanden af

'Ik ben nu een normaal mens'

"Niet weer! Nu voelt het ook veel erger, want ik ben nu een normaal mens. Ik had zin in nieuwe uitdagingen, maar nu ben ik toch weer verplicht om te opereren en te herstellen", vertelt Zeeman die gelukkig wel bij haar 'oude club' Ajax kan blijven revalideren. "Zat ik daar zo in de gym. Ik moest mijn knie weer optrainen voor de operatie straks. Ik keek om mij heen en het leek alsof er niets was veranderd. 'Wat doe ik hier in godsnaam', dacht ik. Ik vind dit echt heel erg om zo af te sluiten."

'Ik wil straks weer sporten'

Het was ook totaal niet de planning natuurlijk. Fijn voor Zeeman is dat het herstel stukken beter gaat dan in haar tijd als voetbalster. "Ik heb nu de stress van het terugkeren niet. Ik ben sinds 2 weken weer van de krukken af en het voelt nu goed. Ik moet me wel laten opereren want ik wil straks als normaal mens wel weer lekker kunnen sporten en hardlopen."

Zeeman is dolblij met de beker

Herstel gaat sneller zonder druk

Opvallend dat de revalidatie nu zo goed gaat? "Ik denk dat ik wel weet waardoor het komt. Als je je mentaal lekker voelt dan gaat het herstel ook sneller. Ik heb nu geen enkele druk. Ik kan alle leuke dingen doen die ik wil doen. Je bent niet meer alleen met de blessure bezig. En plots gaat het herstel sneller. Ik had heel veel vocht in mijn knie, dat was er nu heel snel weer uit."

Andere Ajax-speelsters helpen?

Ze is fit genoeg dat ze lekker aan het genieten is van een welverdiende vakantie in Zakynthos. Zodra ze terug in Nederland is gaat ze verder met haar herstel en ze blijft ook gewoon bij Ajax. "Misschien ga ik wel praten met andere speelsters die in het hetzelfde schuitje zitten als ik zat. Om hen te helpen. Wel voor hen maar niet met. Ik ga me verder niet bemoeien met het 1e vrouwenelftal. Ik blijf wel lekker bij Ajax. We weten alleen nog niet precies in wat voor vorm. Analist zijn vind ik ook erg leuk."

Bij Ajax werken en voetbalanalist?

Zo analyseerde Zeeman voor Sportnieuws.nl al de eerste 3 groepswedstrijden van de Oranje Leeuwinnen op het EK. Ook was ze al meerdere keren op televisie te zien als voetbalanalist. "Ik kijk wel wat ik ga doen als ik terugkom. Eerst lekker genieten van vakantie. Dat kan nu eindelijk."

'Ik kan nu eindelijk genieten van vakantie'