Volgende stunt op WK: Jamaica stuurt topland Brazilië naar huis
i

Getty Images

Volgende stunt op WK: Jamaica stuurt topland Brazilië naar huis

Eimert Pruis • 16:50, 02-08-2023 / Laatste Update: 06:39, 08-01-2024

De voetbalsters van Jamaica hebben verrassend Brazilië uitgeschakeld op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. De ploeg van bondscoach Lorne Donaldson hield Brazilië in Melbourne op 0-0 en gaat daardoor net als groepswinnaar Frankrijk door naar de achtste finales. Eerder kwam Frankrijk al niet verder dan een gelijkspel tegen de stuntploeg van Jamaica.

Brazilië haalde op de vorige 6 WK's steeds de knock-outfase, terwijl Jamaica bezig is aan zijn 2e wereldkampioenschap. Met vedette Marta hadden de Zuid-Amerikanen de beschikking over de WK-topscorer aller tijden. Op dit toernooi kon de 37-jarige aanvalster haar totaal van 17 treffers niet verder ophogen.

Verdedigend sterk

Jamaica heeft vooral verdedigend de zaken goed op orde. Het kreeg in de groepsfase geen enkel doelpunt tegen. Aan één doelpunt voor, tegen Panama, had het land daardoor genoeg om door te gaan. Jamaica schoot van alle landen in de groep het minst vaak op doel, scoorde het minst en had ook telkens minder balbezit dan de tegenstander.

Wie zijn de volgende tegenstanders?

De volgende tegenstanders van Frankrijk en Jamaica zijn nog niet bekend. Frankrijk, dat in de laatste groepswedstrijd Panama met 6-3 versloeg, speelt tegen de nummer 2 van groep H. Die plek is nu in handen van Duitsland. Colombia ligt, met alleen donderdag nog de groepswedstrijd tegen Marokko te gaan, op koers voor de winst in die groep. Dat zou een treffen met Jamaica betekenen in de achtste finales.