Voorzitter Spaanse voetbalbond komt alsnog met excuses na kus op de mond van Hermoso
i

Getty Images

Voorzitter Spaanse voetbalbond komt alsnog met excuses na kus op de mond van Hermoso

Eimert Pruis • 19:15, 21-08-2023 / Laatste Update: 07:04, 12-12-2023

Luis Rubiales, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF, heeft alsnog zijn excuses aangeboden voor de kus op de mond van international Jennifer Hermoso. Die zoen gebeurde zondag na afloop van de door de Spaanse voetbalsters gewonnen WK-finale tegen Engeland in Sydney (1-0).

"Ik heb daar waarschijnlijk een fout gemaakt", aldus Rubiales maandag in een videoboodschap. "Ik moet me verontschuldigen, er is geen ontkomen aan. En ik moet ervan leren en begrijpen dat je als voorzitter van zo'n belangrijke instelling als de RFEF voorzichtiger moet zijn, vooral bij ceremonies en dit soort zaken."

'Ophef om niets'

Eerder noemde Rubiales de criticasters nog "idioten" en zei hij dat het allemaal "ophef om niets" was.

Innige omhelsingen

De voorzitter feliciteerde de speelsters voordat ze de beker kregen uitgereikt. Hij omhelsde alle spelers zeer innig, maar gaf Hermoso naast een kus op de wang ook een kus op de mond. "Ik vond het niet leuk", zei de 33-jarige Hermoso na afloop. In een verklaring van de voetbalbond zei Hermoso opeens dat het toch niet zo erg was. "We hebben een hele goede relatie."

Ophef in Spanje

De kus zorgde voor veel ophef in Spanje. "Het is een vorm van aanranding waar wij vrouwen elke dag het slachtoffer van zijn en die tot nu toe onzichtbaar was. We moeten het niet normaliseren", schreef de Spaanse minister van Gelijkheid Irene Montero op X, voorheen bekend als Twitter. "Toestemming is de sleutel. Alleen een ja is een ja."

De kus die volgens velen te ver ging.