Vrees Vivianne Miedema werd waarheid: gescheurde kruisband, géén WK-deelname

Trevor Wagener • 12:17, 19-12-2022 / Laatste Update: 08:35, 08-01-2024

Wat vervelend... de vrees van topvoetballer Vivianne Miedema is helaas waarheid geworden: de topspits van Arsenal en Oranje Leeuwinnen is maanden uitgeschakeld met een zware knieblessure. Uit onderzoek in het ziekenhuis is gebleken dat ze haar voorste kruisband heeft gescheurd. Deelname aan het WK eind juli is zeer onwaarschijnlijk, maar wordt nog niet uitgesloten.

Miedema raakte afgelopen donderdag zwaar geblesseerd tijdens de Champions League-wedstrijd met Arsenal in het Emirates Stadium tegen Olympique Lyon. Vlak voor rust werd ze huilend op een brancard van het veld gedragen. Toen vermoedde de topscorer aller tijden van Oranje al wat ze nu zeker weet: een gescheurde voorste kruisband.

'Race' tegen de klok?

De spits wordt later deze week geopereerd. Als de operatie achter de rug is, zal er een meer gedetailleerd plan worden gemaakt voor haar revalidatie, lichtte haar club Arsenal toe. Doorgaans staat er voor een volledig herstel van een dergelijke zware blessure voor een topsporter 6 tot 9 maanden. De 1e WK-wedstrijd van Oranje op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland staat 23 juli gepland in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Dat is over ruim 7 maanden.

Het is dus zeer onzeker of Miedema op tijd hersteld is om haar 3e WK voor Oranje te spelen. Nederland zit in een poule met de Verenigde Staten, Vietnam en een land dat zich via de play-offs nog moet plaatsen voor het WK. Dat land is de 1e tegenstander van Oranje.

Zorgen

Miedema uitte eerder in haar column in het AD al haar zorgen over de vele blessures in het mannen- en vrouwenvoetbal. Ze is van mening dat de speelkalender te vol is en pleit voor minder belasting van profvoetballers. Zelf nam Miedema afgelopen periode een kleine pauze en miste zo 1 wedstrijd van Arsenal.

Op social media bedankte Miedema eenieder voor alle steun en ontvangen berichtjes. "Ik kan mijn team voorlopig niet helpen en speel ook geen WK. Het is straks tijd voor de zéér gewenste en nodige kerstmis-break, daarna volgt de operatie", aldus de international. "Alle berichten betekenen veel voor me, dankjewel daarvoor. Ik zal lang moeten revalideren, maar zal sterker terugkomen."

Boksen met Beth

Ook keek ze ernaar uit om samen met haar partner en teamgenoot Beth Mead - die met dezelfde blessure in eenzelfde schuitje zit - te gaan boksen. "Ze is me al weken aan het irriteren. Ik kijk ernaar uit om tijd in de gym te spenderen. Tot snel."