Wat een stunt: Marokko zorgt voor uitschakeling 2-voudig wereldkampioen Duitsland
i

Getty Images

Wat een stunt: Marokko zorgt voor uitschakeling 2-voudig wereldkampioen Duitsland

Jeroen Rooseboom • 16:19, 03-08-2023 / Laatste Update: 21:50, 11-12-2023

Voor het eerst in de historie van het vrouwenvoetbal heeft Duitsland de poulefase van het WK niet overleefd. Een zege op het nietige Zuid-Korea volstond, maar Duitsland kwam niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Bij het andere duel in groep H stuntte Marokko tegen Colombia, waardoor de 2-voudig wereldkampioen uit het toernooi is gekegeld.

Na de verrassende uitschakeling van Brazilië en olympisch kampioen Canada gaat ook Duitsland vroegtijdig naar huis. De zeperd van de 2-voudig wereldkampioen, nummer 2 van de FIFA-ranglijst, in het openingsduel met Colombia (2-1-verlies) komt het land duur te staan.

De ploeg had kwalificatie voor de volgende ronde wel in eigen hand, want een zege op Zuid-Korea volstond om alsnog de achtste finales te bereiken en zelfs groepswinnaar te worden.

Paniek

Maar de horde die Duitsland moest nemen, bleek te groot. Na 6 minuten kwam Zuid-Korea al op voorsprong. De paniek sloeg vrijwel direct toe bij de Duitse speelsters, die vol op de aanval gingen en continu de kopsterke Alexandra Popp in stelling wilde brengen.

Vlak voor rust knikte de aanvoerster de gelijkmaker binnen: 1-1. Op dat moment was Duitsland virtueel door, omdat Marokko - Colombia nog 0-0 stond. Die stand veranderde in de blessuretijd van de 1e helft: 0-1 Marokko, Duitsland virtueel uitgeschakeld.

Bondscoach Martina Voss-Tecklenburg had een kwartier de tijd om haar ploeg moed in te spreken. De missie voor de 2e helft was duidelijk: minimaal 1 keer scoren en geen tegengoal incasseren. Dat laatste lukte, het 1e niet ondanks verwoede pogingen en het wanhoopsoffensief met 5 aanvalsters in de slotfase.

Uitschakeling

Bij voetbalminnend Duitsland stond de paniek in de ogen. Uitschakeling voor het eerst in de historie was ineens reëel. Het doemscenario werd werkelijkheid. 1 van de favorieten voor de wereldtitel stapt verslagen in het vliegtuig naar huis en kan zich opmaken voor een storm aan kritiek in een relatief gemakkelijke poule.

Marokko vierde feest, zoals het land al eerder in extase verkeerde door het WK in Qatar (4e) en winst van de Afrika Cup onder 23 jaar.