Wat is penaltyplan van Andries Jonker? 'We hebben alles geprobeerd in het voetbal'
i

ANP

Wat is penaltyplan van Andries Jonker? 'We hebben alles geprobeerd in het voetbal'

Marcel Roes • 20:55, 05-08-2023 / Laatste Update: 04:05, 12-12-2023

Nederland speelt in de 2e ronde van het WK voetbal voor vrouwen tegen Zuid-Afrika. Die horde lijkt niet te hoog voor de Oranje Leeuwinnen, maar toch: Banyana Banyana staat niet zomaar bij de laatste 16.

Dus wat als na dik 120 minuten voetbal de beslissing komt via penalty's? Hoe staat het Nederlandse vrouwenteam ervoor qua pingels? Volgens het AD heeft bondscoach Andries Jonker zijn vrouwen vrijdag niet laten oefenen op strafschoppen.

Elke dag 3 penalty's

Wel zei Jonker dat de speelsters er zaterdag een aantal zouden nemen. Maar Jonker wil daar geen al te serieus gedoe van maken.

In oktober 2022 heeft hij dit gezegd tegen de Oranjeklanten: "Meiden, neem elke dag 3 penalty’s bij je club. Dan neem je er een paar honderd op jaarbasis."

Basisniveau

Zijn gedachte is om zo je basisniveau op te krikken en stabieler te maken. "Het gaat erom dat je die vaardigheid vergroot. Dat je weet: ik schiet de bal waar ik wil. Het helpt als je weet dat je iets goed kunt en niet denkt op het moment: kan ik dit wel?"

De druk

En ja, eenmaal in het eggie komt de druk om de hoek kijken.

"We hebben alles geprobeerd in het voetbal. De wetenschap probeert te helpen, maar je moet nog steeds een speler hebben die het kan uitvoeren met 90.000 mensen op de tribune, het hart in de keel en met een goede keeper op doel."