WK-debutant Wieke Kaptein (17) verbreekt meteen dit record tegen Vietnam
i

ANP

WK-debutant Wieke Kaptein (17) verbreekt meteen dit record tegen Vietnam

Matthijs Nijhuis • 12:49, 01-08-2023 / Laatste Update: 01:53, 12-12-2023

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdagochtend van hun allerbeste kant laten zien. Tegenstander Vietnam werd koelbloedig van het veld geveegd, na de 1e helft noteerden de Nederlanders al liefst 5 doelpunten. In de 2e helft kon coach Andries Jonker dus naar hartenlust wisselen. Hierdoor mocht ook de 17-jarige Wieke Kaptein in actie komen, die daarmee meteen een oeroud record verbrak.

Lees ook: 5 verschillende doelmakers in 1 helft, Oranje voegt zich in bijzonder WK-rijtje

Kaptein is geboren op 29 augustus 2005 en moet eind deze maand dus nog 18 jaar worden. De middenvelder is hiermee de jongste Nederlandse WK-debutant ooit! Ze onttroont Bertus de Harder, die 18 jaar was tijdens het WK van, komt-ie, 1938. Een 85-jaar oud record dat nu dus verbroken is.

Supervet

Na afloop van de wedstrijd kwam Kaptein stralend voor de camera's terecht. Het record kwam voor haar als een verrassing. "Supervet, ik wist dat niet, maar het is een grote eer om zo bekend te staan", zei ze. "In de rust hoorde ik dat ik moest gaan warmlopen. Ik was wel wat zenuwachtig ja, maar ik had er vooral superveel zin in." Was het een kadootje van de trainer? "Nee, je weet van deze trainer dat hij geen kadootjes geeft."

FC Twente

Kaptein maakte op 11 april in de oefeninterland tegen Polen (4-1-winst) haar debuut voor Oranje. De Hengelose voetbalster debuteerde 2 jaar geleden in het 1e elftal van FC Twente. Goed bezig!