🎥 | Wiegman is ready voor een nieuwe WK-finale: 'Erin staan is top, maar we willen winnen'

Trevor Wagener • 19:26, 18-08-2023 / Laatste Update: 04:02, 12-12-2023

Sarina Wiegman vindt het 'geweldig' dat Engeland aankomende zondag in de finale van het WK in Australië en Nieuw-Zeeland staat tegen Spanje. De 53-jarige Nederlandse topcoach, die vorig jaar ook de EK-titel won, zei in gesprek met Dan Roan van BBC 'uit te kijken' naar het duel in het Sydney Olympic Stadium. "Maar we komen om te winnen", klonk het strijdvaardig.

Lees ook: 'FA denkt aan Sarina Wiegman als opvolger Gareth Southgate bij Engelse mannen'

Net als bij ons in Nederland kan Wiegman ook overzees bij de Engelsen niet meer stuk. De voormalig international beleeft aankomende zondag haar 4e eindtoernooi-finale op een rij (!). De enige eindstrijd die niet gewonnen werd, was die op het WK 2019 met de Oranje Leeuwinnen in Frankrijk tegen de Verenigde Staten (2-0).

Interesse

In de wandelgangen gaan er geruchten dat Wiegman door alles en iedereen gevolgd wordt, van de eigen FA (Engelse mannen) tot de Amerikaanse voetbalbond. In Amerika wordt Super Sarina gezien als de voor de hand liggende opvolger van de onlangs op straat gezette Vlatko Andonovski. Zo ver is het - gelukkig - nog lang niet.

Wiegman over haar Lionesses-succes

"Een nieuwe finale is natuurlijk fantastisch", zei Wiegman tegen de reporter, terugkomend op het nieuwe topaffiche. "Begrijp me niet verkeerd: het is altijd heel speciaal, maar nu we er staan willen we hem winnen ook." Het is publiek geheim dat de Lionesses in de finale favoriet zullen zijn: Wiegmans ploeg kreeg pas 3 tegengoals en is, in tegenstelling tot Spanje, het enige team dat ongeslagen is gebleven. "Het is een compliment hoe we als team hier gekomen zijn", ging Wiegman lovend verder.

"We hebben een omgeving gecreëerd waarin de lat weliswaar hoog ligt, maar waar ook ruimte is om fouten te maken. Zolang we maar positief zijn en de intentie hebben om elke dag beter te worden. Dat laatste is niet iets dat alleen bij de speelsters ligt, maar ook bij de staf. Bij mij."

Wat de nieuwe Sarina Strategy zal worden, wilde Wiegman logischerwijs nog niet prijsgeven. "Die bewaar ik altijd voor de matchday zelf. Daarbij heb ik het nog niet eens helemaal bedacht. We weten in ieder geval hoe Spanje speelt, hoe zij wíllen spelen en wat ze het liefste doen in en uit balbezit."

@wiegman_s All the best on Sunday. pic.twitter.com/DCKOfahVlr

— Hyder Ali Pirwany (@pirwany) August 18, 2023

Wanneer is de WK-finale tussen Engeland en Spanje?

De WK-finale tussen Spanje en Engeland is aanstaande zondag 20 augustus om 12.00 uur, Nederlandse tijd. Het decor is het fraaie olympisch stadion in Sydney, de Amerikaanse Tori Penso (38) is de aangewezen scheidsrechter.