Spanje naar eerste WK-finale ooit na krankzinnige slotfase tegen Zweden
i

Getty Images

Spanje naar eerste WK-finale ooit na krankzinnige slotfase tegen Zweden

Trevor Wagener • 13:57, 15-08-2023 / Laatste Update: 08:52, 12-12-2023

Spanje staat in de finale van het WK voetbal voor vrouwen. De ploeg van de onder vuur liggende bondscoach Jorge Vilda was dinsdag in het Eden Park in Auckland met 2-1 te sterk voor Zweden na een krankzinnige slotfase.

Ruim 43.000 toeschouwers zagen toe hoe beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en het spel gelijk opging, totdat de pot na de pauze na meerdere wissels écht losbrandde. Uiteindelijk was Salma Paralluelo (onder), die in de kwartfinale de winnende maakte in de verlenging tegen Nederland, die Vilda en consorten voor het eerst liet juichen.

Zweden alsnog 1-1

Voor het eerst, want Zweden gaf hun WK-droom niet zomaar op en zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Die kwam er: de 26-jarige Wolfsburg-speelster Rebecka Blomqvist kreeg de bal op aangeven van de net ingevallen Lina Hurtig achter Spanje-keepster Catalina Coll.

Nog geen minuut later lette Zweden niet op bij een Spaanse corner, waarna Real Madrid-speelster Olga Carmona Garcia de bal via de onderkant van de lat erin schoot.

WK-finale

Daarmee is Spanje de 1e finalist van dit WK, goed voor hun 1e plek in de eindstrijd van een wereldkampioenschap. De WK-finale is op 20 augustus in het Stadium Australia in Sydney. Spanje speelt tegen de winnaar van de andere halve finale: Australië - Engeland (woensdag, 12.00 uur).