Woede in Spanje om kus op mond Hermoso bij WK-finale: 'Dit is seksueel geweld'
i

Getty Images

Woede in Spanje om kus op mond Hermoso bij WK-finale: 'Dit is seksueel geweld'

Eimert Pruis • 14:53, 21-08-2023 / Laatste Update: 13:42, 08-01-2024

De Spaanse minister van Gelijkheid, Irene Montero, heeft de kus die bondsvoorzitter Luis Rubiales gaf aan speelster Jennifer Hermoso tijdens de prijsuitreiking van het WK voetbal betiteld als "seksueel geweld". In Spanje is woedend gereageerd op de kus op de mond. Ondertussen probeert de Spaanse voetbalbond op allerlei manieren om het incident goed te praten.

De Spaanse minister is duidelijk. "Het is een vorm van aanranding waar wij als vrouwen elke dag het slachtoffer van zijn en die tot nu toe onzichtbaar was. We moeten het niet normaliseren. Als ze dit doen terwijl heel Spanje toekijkt, wat zullen ze privé dan wel allemaal niet doen? Seksueel geweld tegen vrouwen moet stoppen. Alleen een ja is een ja. Toestemming is de sleutel."

Rubiales zoende alles en iedereen bij Spanje

Als Rubiales toestemming had, zou dat van iedereen bij Spanje moeten zijn. Hij probeerde namelijk iedereen innig te omhelzen en te zoenen. De bondsvoorzitter was duidelijk van plan om aan de wereld te laten zien dat de speelsters van Spanje en de bond een uitstekende relatie hebben. In aanloop naar het WK was er namelijk een rel met de bondscoach. Een grote groep speelsters wilde niet met Jorge Vilda verder omdat hij grensoverschrijdend gedrag vertoonde. Zij waren er dan ook niet bij op het WK.

Lees ook: Spaanse bondsvoorzitter reageert op kritiek na kus bij WK-ceremonie: ‘Er zijn overal idioten’

Hermoso lijkt onder druk gezet door Spaanse bond

Hermoso gaf na het voorval ook aan dat ze de kus niet kon waarderen. "Ik vond het niet leuk." In een verklaring van de Spaanse bond zei ze opeens heel andere dingen, waarschijnlijk gedwongen door de bond die eerder de rel met de bondscoach in de doofpot probeerde te stoppen. "Het was een volledig spontaan wederzijds gebaar vanwege de grote vreugde van het winnen van een WK", zegt Hermoso in de bondsverklaring.

'Voorzitter en ik hebben geweldige relatie'

De verklaring gaat nog verder: "De voorzitter en ik hebben een geweldige relatie. Zijn gedrag tegenover ons allemaal was prima en het was een natuurlijk gebaar van genegenheid en dankbaarheid." Mensen moeten volgens de Spaanse bond niet "te veel aandacht besteden aan dit gebaar". "We hebben een WK gewonnen en we zullen ons niet laten afleiden van wat belangrijk is."

Het moment waar iedereen het in Spanje over heeft.