Woeste Damaris Egurrola legt wangedrag bij Spaanse ploeg uit: 'Woede zit nog steeds in mij'
i

Pro Shots

Woeste Damaris Egurrola legt wangedrag bij Spaanse ploeg uit: 'Woede zit nog steeds in mij'

Yvo van Dorst • 19:32, 09-08-2023 / Laatste Update: 03:00, 12-12-2023

Als het ergens niet goed gaat tijdens het WK in Australië en Nieuw-Zeeland, dan is het wel bij het Spaanse vrouwenelftal. Damaris Egurrola weet als geen ander hoe de hazen lopen bij Spanje. Na 1 interland in de Spaanse kleuren trok ze door het gezeik binnen het elftal naar Oranje. In de kwartfinale van het WK spelen Spanje en Nederland tegen elkaar.

15 speelsters gaven vorig jaar aan niet langer onder bondscoach Jorge Vilda te willen spelen bij het Spaanse elftal. Het regent al jaren klachten over Vilda, sinds 2015 coach van Spanje. Hij zou zelfs eisen dat speelsters de deuren van hotelkamers openhouden, zodat hij kan controleren of ze wel in bed liggen. Vilda is zelf technisch directeur van de Spaanse bond en zijn vader algemeen directeur. Dus met de klachten wordt maar weinig gedaan.

Terugkeer voor WK

Volgens Egurrola werden sommige speelsters door de klachten niet meegenomen naar het WK. "Het is heel verdrietig: veel goede vriendinnen zitten thuis, omdat ze voor de rechten van zichzelf én anderen zijn opgekomen. Daar heb ik veel respect voor. Het is niet makkelijk om daardoor een WK mis te lopen. Ik kan nauwelijks geloven dat dit soort dingen nog gebeuren."

Woede

Egurrola zelf is nog steeds woest door de situatie. "Wat ik denk als ik zijn naam hoor? Ik heb er niet echt een woord voor. Veel speelsters hebben een moeilijke situatie met hem gehad, maar zij hebben zich er niet allemaal over uitgesproken. Ik was op dat moment de enige. Ik wilde de waarheid vertellen. De woede van toen zit nog in mij en geeft mij zeker extra motivatie."