Alberto Dainese verslaat vanuit het niets het sprintersgilde in de Giro d’Italia

18 mei 2022

Alberto Dainese heeft voor het eerste Italiaanse dagsucces gezorgd in de Giro d'Italia. De renner van Team DSM kwam helemaal vanuit het niets om het sprintersgilde te verslaan in etappe 11. Dainese klopte Fernando Gaviria, Arnaud Demare, Caleb Ewan en Mark Cavendish in de slotmeters.


Het was ondanks een vlakke etappe behoorlijk nerveus in het peloton. Tussen Santarcangelo di Romagna en Reggio Emilia waaide het flink en dus waren er zorgen over eventuele waaiers. Dat zorgde ervoor dat er ook weinig ontsnappingen waren.

De Bondt komt te kort
Met nog 58 kilometer te gaan besloot Mathieu van der Poels teamgenoot Dries De Bondt weg te rijden bij de rest. De renner van Alpecin-Fenix kreeg niemand mee. De Bondts inspanningen werden net niet beloond, want 1.200 meter voor de finish werd hij ingerekend door het peloton.

Carapaz doet goede zaken
Onderweg gebeurde er desondanks wel het een en ander. Richard Carapaz won de tussensprint in San Giovanni en pakte daarmee 3 bonificatieseconden. Hierdoor wipte Carapaz over Romain Bardet heen en kwam hij op gelijke hoogte met João Almeida, op 12 seconden van klassementsleider Juan Pedro Lopez.

De Ronde van Italië gaat donderdag verder met rit 12, een etappe door het middelgebergte tussen Parma en Genua.