🎥 | BOEM! Fabio Jakobsen maakt favorietenrol waar en is Europees kampioen

14 augustus 2022

Fabio Jakobsen is gesprint naar de Europese titel wielrennen in München. De 25-jarige Nederlander, die in 2020 zwaar ten val kwam, werd perfect weggezet door landgenoot Danny van Poppel. Jakobsen bleek sneller dan Arnaud Démare (2e) en Tim Merlier (3e).


Joop Zoetemelk was in 1985 de laatste Nederlander die Europees- of wereldkampioen werd. De oud-Tourwinnaar greep dat jaar de regenboogtrui voor wereldkampioen.

Sterke Van Poppel
Danny van Poppel werd knap 4e. Waar bij normale rondes wielrenners in een commercieel team meedoen, moest op het EK een 'nieuw' Nederlands team neergezet worden. En dat bleek dus een succes! Van Poppel zette Jakobsen perfect af, waarna die laatste het afmaakte.

Vroege vlucht
Silvan Dillier en Lukas Pöstelberger vluchtten uit het peloton en reden lange tijd voorop. Gevaarlijk werd de voorsprong nooit en op 30 kilometer van de streep werd het duo al ingerekend.

Chaotische slotfase
In de chaotische slotfase leek Jakobsen in 1e instantie te ver te zitten, maar op het juiste moment zat hij, dankzij Van Poppel, in het wiel van Merlier. Hierdoor kon de sprinter op het perfecte moment uit het wiel van de Belg komen en de titel opeisen.